Donut med musik i

Holland vil forbyde Chromebooks

(Foto: Rubaitul Azad / Unsplash)

For en uge siden vakte det danske Datatilsyn stor opsigt, da man forbød skolerne i Helsingør Kommune at bruge de populære Chromebook laptops og deres tilhørende ChromeOS styresystem.

Tilsynet fandt, at Chrome’s opfinder Google kunne indsamle en masse data om computernes danske brugere og sende disse informationer ukontrolleret til USA.

Da Google samtidig er verdens største reklamebureau, fandt de danske internet-vagthunde, at risikoen var stor for, at de ofte meget personlige data kunne misbruges og f.eks. sælges videre til online annoncører.

Et forbud i én dansk kommune kan hurtigt sprede sig til resten af Danmark og ikke kun til andre folkeskoler.

Chromebooks bruges også i stor stil på gymnasier og højere læreanstalter, fordi de små laptops er billigere end Mac og pc’er med Windows.

Nu ser anti-Chrome feberen ud til at have smittet til Holland, hvor man endnu ikke er klar til et landsdækkende forbud mod Chromebooks, ChromeOS og Googles meget udbredte Chrome browser.

Er Chromebooks i fare for at ryge ud af det hollandske skolesystem ligesom i det danske? (Foto: Gizchina)

I første omgang har Hollands Undervisnings-ministerium henstillet til at begrænse anvendelsen i skoler frem til i hvert fald anden halvdel af 2023, skriver det amerikanske it-medie ”Bleeping Computer”.

Indtil da vil myndighederne have høstet så mange praktiske erfaringer, så en endelig beslutning om et forbud eller ej kan tages.

Hollænderne bruger stort set de samme argumenters som Datatilsynet i Danmark. Begge henviser til EU’s skærpede regler for indsamling og behandling af brugerdata.

EU har holdt flere møder med it-giganter som Google, Microsoft, Apple og Zoom om problematikken. Alle har efterfølgende lovet at gøre fremtidig software mere transparente og i sync med de europæiske bestemmelser.

Kravene omfatter også, at elevers og studerendes data kun må lagres i Google Cloud databaser, der er placeret i Europa.

Dertil kommer, at personligt tilpassede reklamer skal være slået fra som standard – by default – i alle Googles apps til Chrome.

De nye regler gælder ikke kun ChromeOS og Chrome, men også YouTube og Googles søgemaskine….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Donut med musik i