Se, det er smarte solbriller

Pc’er dyrere til efteråret

(Foto: Jan Vasek / Pixabay)

(Opdateret) Køb hellere en ny pc her i sommer-udsalget. Computerne bliver nemlig betydeligt dyrere fra efteråret eller til vinter.

Den høje inflation har nemlig også ramt processor-fabrikanterne: Den største af dem alle – Intel – har derfor meddelt sine kunder, at firmaets chips vil stige med mellem 10 og 20 procent i pris fra efteråret.

Hvor meget det vil slå igennem på slutbruger-priserne på en laptop eller desktop, kan man kun gætte på. Men dyrere bliver de nye modeller – helt uden tvivl.

Under Corona pandemien steg pc-salget markant, fordi millioner af mennesker verden over lige pludseligt skulle arbejde hjemmefra eller modtage fjern-undervisning via internet.

Den optur er stoppet lige nu og vil betyde et fald i pc-salget i den kommende tid, medmindre vi får en alvorlig pandemi igen.

Intel har advaret sine kunder – pc-fabrikanterne – at priserne på processorer vil stige med mellem 10 og 20 procent til efteråret. (Foto: Intel)

Store pc-fabrikanter som Acer og ASUS har da også allerede advaret om mere normale tider:

Acers topchef Jason Chen har sågar fortalt, at der slet ikke er nogen mangel på chips længere. Tværtimod bliver han ringet ned af fabrikanter, som gerne vil have Acer til at købe flere chips af dem – fortæller den japanske nyhedstjeneste Nikkei Asia.

Dette betyder typisk, at pc-fabrikanter køber op til lager, så man ikke kommer til at mangle vigtige chips som f.eks. processorer som under Corona.

Det kan så igen medføre, at vi får billige pc-tilbud på kort sigt. Det er nemlig maskiner med sidste års processorer og ældre versioner af hukommelses-chips.

De nye modeller med seneste generation elektronik ombord bliver til gengæld dyrere. De støder ind i chip-fabrikanternes annoncering af højere priser.

Efter en stor optur under Corona ventes pc-salget at falde med ni procent i år- (Infografik: Statista.com)

Her i løbet af sommeren ventes Intel at lancere 13. generation af sine Core i processorer, der også kaldes for ”Raptor Lake”.

De vil uden tvivl være de første processorer, som bliver ramt af prisstigningerne. De ventes at koste betydeligt mere end pc’er med den nuværende 11. eller 12. generation chips ombord.

Sammen med verdens største chipfabrikant – TSMC fra Taiwan – er Intel indtil videre den eneste, der har meldt officielt ud med prisstigninger. Hos TSMC er det 9,1 procent, hvilkety er det største prishop i 40 år.

Andre store chipfabrikanter som f.eks. AMD, Qualcomm og Samsung ventes at følge trop med dyrere priser i løbet af de kommende uger og måneder….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Se, det er smarte solbriller