Her er de mest populære iPhones

Crescent spiller vinyl

(Foto: Aromal TR)

De fleste pladespillere er nogle flade kasser, der ligger på langs. Med den runde pladetallerken i den ene to-tredjedel og tonearmen med pickup og diamantnål i den resterende tredjedel til højre.

Dette layout har ikke ændret sig meget gennem årtierne. Forskellene mellem grammofoner har været mest indendørs:

Om de har bæltedrevet tallerken, direct-drive, mere eller mindre effektiv affjedring og, om strømforsyningne sider i selve grammofonen eller er ekstern som på en smartphone.

Designeren Aromal TR har ment, at der skulle gøres noget mere radikalt med pladespilleren:

(Foto: Aromal TR)

Han har stillet sin Crescent grammofon på højkant og tegnet dens linier, så den nærmest minder om en motoriseret skiveskærer til kødpålæg eller rugbrød.

Nogle vil sikkert også sige, at Crescent ligner kædekasse med hjul på en cykel – eller bare et stort ”P”, der ligger på ryggen.

Derudover kommer Crescent med en række moderne digitale features og en teknologi, der blev betragtet som meget avanceret for 40-50 år siden.

Det er tangential-tonearmen, der kører nålen parallelt ned i pladerillen i stedet for som i en bue på de fleste andre pladespillere.

(Foto: Aromal TR)

Tangential-princippet blev gjort verdensberømt af danske Bang & Olufsen med sin legendariske Beogram 4000 fra midten af 70’erne. Den står bl.a. udstillet på New Yorks Museum of Modern Art (MOMA)

Aromal TR har også integreret digitale sensorer, der kan genkende de vinylplader, brugeren afspiller.

Den database bruger Crescent både til statistik, men også til noget mere smart. Den registrerer nemlig, hvilke vinylplader som trænger til rensning, mens de bliver spillet.

Advarslen om en rengøring dukker op på det aflange display til højre på Crescent pladespilleren, hvor også listen af vinylplader kan kaldes frem.

Prøver man at afspille en snavset vinylplade igen blinker displayet som en alarm om, at man nok lige skal give den en rensning.

(Foto: Aromal TR)

 

 

En støvet plade giver dårlige lydkvalitet og kan i værste fald beskadige den sarte diamantnål, der graver sig ned i pladerillen for at hente musikken frem.

Displayet kan også give andre brugbare informationer, som man ellers kun kender fra senere generationer af cd-afspillere og streaming-enheder. Det er f.eks. albummets og hvert nummers længde, antallet af skæringer på hver plade osv.

Selve betjeningen af den avancerede Crescent pladespiller skal til gengæld være meget enkel: Der er kun to fysiske knapper, hvor den ene er en tænd/sluk, der også bruges til at scrolle gennem mulighederne i displayet. Den anden er en skip-knap, som man hopper mellem numrene med.

Derudover kan Crescent naturligvis betjenes via en app på mobiltelefonen – præcist, som man ville gøre, når man navigerede rundt i f.eks. Spotify, Apple Music eller YouSee Musik.

Eneste problem med Crescent er, at pladespilleren lige nu kun findes som prototype. Ingen af de store elektronik-fabrikanter har banket på for at købe rettighederne til en storproduktion. Mærkeligt….

Her ses nogle af de digitale features, som man aldrig før har set på en analog pladespiller. (Foto: Aromal TR)

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Her er de mest populære iPhones