Lidl sælger elbiler

Mobil roaming gratis til 2032

(Foto: Sherise VD / Unsplash)

Siden 2017 har vi EU-borgere kunnet glæde os over, at vi ikke skal betale ekstra afgifter for at tale i mobil fra det ene land til det andet.

Vi har gratis mobil roaming, hvilket betyder i praksis, at vi ikke betaler mere end vores lokale danske takst for at ringe i, sende sms eller bruge data i vores smartphone i andre EU-lande.

Det har vi vænnet os så meget til, at stort set ingen har været opmærksom på, at den EU-regel faktisk udløb i går den 1. juli 2022.

Heldigvis er der embedsfolk nede i Bruxelles, som har husket roaming frihedens udløb. De har nu uden problemer forlænget den med ti år indtil 2032.

I forbindelse med forlængelsen har EU indbygget nogle forbedringer i den frie roaming – ud over den gratis service i de 27 medlemslande.

EU har nu forlænget den gratis mobil roaming på tværs af landegrænser indtil 2032. (Foto: Guillaume Perigois / Unsplash)

Fri roaming omfatter f.eks nu også de nye 5G netværk. Det gjorde den gamle regel ikke. Dog garanteres ikke en bestemt hastighed, som kan variere fra land til land i EU.

Desuden kan flere lande uden for EU tilføjes. Det kræver blot, at det foregår via samme teleselskab, mobilnet og identiske teknologier.

Endelig skal teleselskaber fremover give bedre informationer til forbrugere og være gennemskuelige i de typer services, der stadig vil kræve ekstra afgifter på mobilen.

Det gælder f.eks. opkald til kundeservice numre, service centre og til forsikringsselskaber. Kunder skal nu modtage en sms med advarsel om eventuelle ekstra omkostninger, inden de aktiveres.

EU forsøger i det hele taget at regulere markedet for smartphones og telekommunikation. Heldigvis er de fleste at tiltagene positive for os forbrugere.

En af de andre gode EU-regler er indførelsen af den fælles USB-C standard til opladning af al bærbar elektronik som f.eks. mobiltelefoner. (Foto: Ready Made / Pexels)

Seneste eksempel er EU’s beslutning om at indføre en fælles oplade-standard – USB-C – for al bærbar elektronik inklusive mobiltelefoner.

Den nye regel vil betyde, at vi kan bruge samme ladeblok på kryds og tværs af alle mulige gadges. Det sparer opladere og masser af elektronik-skrot.

De eneste, der ikke er glade for det nye EU-krav om opladere, er Apple. iPhones bruger et andet stik og skal ændres til USB-C stik inden to år. Det sker dog nok først fra iPhone 15.

USA og Brasilien har taget eksemplet fra EU op og presser nu også Apple til at gå bort fra sit eget private Lightning stik og over på en fælles standard med andre som f.eks. Android telefoner….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lidl sælger elbiler