Adidas lyder bedre

Fra spolebånd til Spotify

(Foto: Ketut Subiyanto / Pexels)

I de senere år har streaming services som Spotify eller Apple Music revolutioneret den måde, vi lytter til musik på.

Selvom salget af fysiske vinyl-plader stiger år for år, kan de slet ikke måle sig med den omsætning, der hentes i streaming industrien.

Ifølge USA’s musik-organisation RIAA – Recording Industry Association of America – stod streaming for 83 procent af branchens omsætning sidste år. Sådan så tallene ud i USA, og i Danmark minder de uden tvivl meget om dem.

I den forbindelse er der to historiske detaljer, som er værd at bemærke:

Dels udgjorde streaming kun 10 procent af musik-industriens indtægter i 2010. Dels står betalte abonnementer nu får 75 procent. Med andre bliver gratisterne – f.eks. dem med reklamer mellem numrene – færre og færre.

Man kan også se forandringerne på en anden måde:

(Infografik: Statista.com)

I 2021 kom kun 1,7 milliarder dollars fra salg af fysiske musik-enheder som vinyl, cd og bånd Dertil kan man så lægge 587 millioner fra musik downloads.

Totalt set  omsatte den amerikanske musik-industri 15,0 milliard dollars sidste år i USA. Det betyder, at 12,4 milliarder kommer fra streaming.

Hvis man bare kigger 40 år tilbage i tiden, vil man opdage, at streaming bestemt ikke har været den første revolution, der ramte vores måde at lytte til musik på.

Infografikken fra analysefirmaet Statista viser på glimrende vis, at først vinylpladen, dernæst kassettebåndene, så cd’er og dvd’er og endelig downloads alle har haft en dominerende periode i de seneste 40 år.

CD-skiver og downloads har ligget i top igennem længst tid, inden de blev afløst. I 1999 havde den amerikanske musik-industri sit bedste år nogensinde med (inflations-korrigerede) 23,7 milliarder dollars. Rent tilfældigvis faldt det sammen med det år, hvor der blev solgt flest cd-plader.

Den amerikanske music-industri fik sin seneste nedtur i 2014. Derefter begyndte det at gå op igen, fordi branchen begyndte at acceptere streaming. Siden har industrien haft syv år med konstant fremgang….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Adidas lyder bedre