Små lækkerier fra Dell

Dankortet er stadig vores favorit

(Michal Jarmoluk / Pixabay)

Selvom online indkøb vinder stærkt frem i danske husholdninger, er vi fortsat mest glade for fysiske betalingskort som f.eks. Dankort. Det gælder ikke mindst, når vi handler på god gammeldags vis i fysiske butikker.

Det viser den nye ”Betalingsrapport 2022”, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen hvert andet år udarbejder for erhvervsministeren. Rapporten er udkommet i dag.

Som led i rapporten har styrelsen interviewet over 2.000 forbrugere om deres daglige betalingsvaner.

Svarene fortæller, at mobile betalingsløsninger via apps som f.eks. PayPal har vundet fodfæste. For mange danskere er de – især online – et vigtigt alternativ til de traditionelle, fysiske betalingskort.

Lidt over hver femte forbruger benyttede en digital løsning ved sin seneste beta-ling i en fysisk forretning. Apple Pay er den mest benyttede digitale løsning i de fysiske forretninger og bruges af ca. 10 procent af de danske forbrugere.

Under Corona gik rigtigt mange danskere over til online indkøb og betaling. (Foto: Cardmpr.nl / Unsplash)

80 pct. af forbrugerne svarer, at de benytter mere end én betalings-løsning i deres dagligdag. Foregår det mobilt, er der ofte et fysisk betalingskort involveret.

Næsten halvdelen af forbrugerne – 48 procent har således aktiveret et Visa/Dankort i deres mobile betalings-løsning.

Den nye rapport afslører også, at misbrug af betalingskort er faldet betydeligt i de senere år. I Danmark er antallet af misbrugs-transaktioner med dansk udstedte kort mere end halveret siden 2017.

Der er samtidig sket et fald i misbruget ved grænseoverskridende transaktioner. Dette gælder
både danske kort, som bliver brugt i udlandet, og udenlandske kort, som bliver brugt i Dan-
mark.

I 2021 er rapporter om betalinger med falske danske kort i udlandet faldet til kun 475. Det kan dog skyldes, at Corona pandemien sørgede for, at langt færre end normalt tog på rejse uden for Danmarks grænser.

Denne betalingsløsning brugte danske forbrugere sidste gang, de købte online. De røde kurver er fysiske køb – de blå online. (Grafik: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen)

Generelt set falder danskernes brug af kontanter, mens betalings-kortene for første gang oversteg to milliarder transaktioner i 2021.

Danske forbrugere benytter stadig oftest det ”co-badgede” VISA/Dankort, men internationale kort er på fremmarch. I 2021 stod VISA/Dankorty for to ud af tre kortbetalinger i Danmark.

Størstedelen af transaktionerne med dansk udstedte kort foretages i øvrigt kontaktløst. Det vil sige, at kortbetalingen sker uden at man indtaster PIN-kode. Det skete sidste år i 96 procent af tilfældene….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Små lækkerier fra Dell