IKEA-lyd ved sengen

Fiber er nu det mest populære

(Foto: Mika Baumeister / Unsplash)

De danske energi- og teleselskaber har travlt med at rulle fibernet ud i landets undergrund. Det sætter  nu også sit præg på hele markedet for bredbånd her i landet.

I første halvår af 2021 blev fibernettet nemlig for første gang den mest populære infrastruktur til danskernes bredbånd på fastnet.

Fiber sidder nu på 36 procent af markedet og har dermed overhalet kabel-tv, der var nummer ét fra midten af 2019 til slutningen af 2020.

Kabel-tv har nu 34 procent markedsandel, mens bredbånd på kobberkabel må nøjes med 22 procent. Kobber var dominerende frem til slutningen af 2018.

(Grafik: Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur)

 

Det fremgår af den nye rapport ”Telestatistik – første halvår 2021”, som Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur har udgivet i dag. Rapporten bygger på tal fra teleselskaberne og er derfor lidt bagud sådan rent tidsmæssigt.

Fiberforbindelsernes markedsandel er formentlig vokset betydeligt i det seneste år på grund af de mange kilometer kabel, der rulles ud hver eneste måned.

Ifølge rapporten er andelen af danske boliger og virksomheder med fiberdækning vokset fra 62 procent i 2017 til 75 i midten af 2021.

Corona-pandemien med mere hjemme-arbejde og flere timer foran skærmen hver dag har skabt et større fokus på stærke internet-forbindelser.

Det ses tydeligt i salget af hurtige bredbånds-abonnementer med mindst 300 Mbit i sekundet i download hastighed.

(Grafik: Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur)

 

Samlet set er det steget med 141 procent, mens hurtige abonnementer via kabel-tv-nettet er gået frem med hele 277 procent fra midten af 2020 til 2021. Det skyldes bl.a, at teleselskaberne har foretaget en større opgradering af kablerne i den periode.

Corona afspejler sig også i danskernes dataforbrug. Mere tid foran skærmen betød, at hver husstand eller virksomhed med bredbånd på fastnet down- og uploadede 393 GB data om måneden i gennemsnit i første halvår af 2021.

Det er 89 GB data mere end i første halvdel af 2020 og betyder i praksis, at danskerne i snit streamede 89 timer flere film og tv-serier om måneden eller to tre timer ekstra om dagen.

Endelig steg danskernes mobile dataforbrug naturligvis også. I gennemsnit up- og downloadede vi 3,6 GB mere data om måneden på smartphone eller tablet og laptop med SIM-kort i.

Dataforbrug over mobilen kan hjemme i husstanden, på kontoret eller skolen foretages via Wi-Fi. Her vil dataforbruget så blive indregnet i under trafik på fastnettets bredbånd….

(Grafik: Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur)

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

IKEA-lyd ved sengen