Danske it-folk er tilfredse

Spirende audiofil – se her

(Foto: Pro-Ject)

I de senere år har vinylskiver gjort et forbløffende comeback. Midt i en periode, der er præget af trådløse og digitale signaler – kort streaming – køber folk lp-plader, som de ikke har gjort siden 1970’erne.

Vel at mærke er det musik-elskere i alle aldre. Også dem, der knap nok er vokset op med cd’er – og slet ikke med vinyl.

Pladernes store succes har sjovt nok gjort Østrig til lidt af en stormagt i Hi-Fi. En disciplin, som alpelandet ellers ikke er kendt for. Østrigernes berømmelse har snarere været musikken med Mozart og Strauss’erne i det klassiske og Falco i det mere moderne.

Østrigs nye stolthed hedder Pro-Ject, der har udviklet sig til at være verdens største fabrikant af pladespillere. Mange af dem med danske Ortofon pickupper monteret på.

Meget mere enkel kan en pladespiller næsten ikke designes. (Foto: Pro-Ject)

 

Pro-Jects kendetegn er meget enkelt designede grammofoner, der findes i alle prisklasser:

For ikke længe siden præsenterede Pro-Ject f.eks. sin nye luksus-pladespiller X8, der kommer med en separat forforstærker. Den koster nemt 1.900 euro eller ca. 14.000 kroner, hvis man vil have den komplet med en førsteklasses Ortofon Quintet Blue pickup.

Det dyre bliver nu fulgt op af tre nyheder, der befinder sig i den præcist modsatte ende af prisskalaen. Pro-Jects nye E1 pladespillere kan købes til priser mellem 350 og 500 dollars eller fra ca. 2.500 til 3.600 kroner inklusive pickup.

Målgruppen er da også begyndere udi vinylplader – ”budget-fokuserede spirende audiofiler kalder Pro-Ject dem.

Som standard kommer E1 pladespillerne med en dansk Ortofon OM 5E moving magnet puckup. (Foto: Pro-Ject)

Jeg kunne dog også sagtens forestille mig, at køberne var ”voksne”, der har ejet en pladespiller for 30-40 år siden og gerne ville starte forfra.

Eller det var unge, som havde fundet en samling vinylplader fra deres bedsteforældre på loftet og nu gerne ville høre, hvad de gamle lyttede til dengang.

Never mind. De nye Pro-Ject E1 grammofoner har potentialet til at indtage førstepladsen på hitlisten. De ser dyrere ud, end de er – og deres østrigske ophavsmænd plejer ikke at snyde med kvaliteten.

Alle Pro-Ject grammofoner er f.eks. håndsamlet i Europa. Ikke masset-produceret i Kina. Pro-Ject har sine fabrikker i Tjekkiet og Slovakiet, hvor lønningerne er lavere end i hjemlandet Østrig.

De nye grammofoner er på klassisk vis bæltedrevne. (Foto: Pro-Ject)

De tre nyheder hedder Pro-Ject E1 Standard, E1 Phono og E1 BT. De er mekanisk og design-mæssigt ens. Forskellen ligger i elektronikken:

E1 Standard vil således kræve, at man har en Hi-Fi forstærker med en decideret phono-indgang. Det har langt fra alle moderne stereo-systemer i dag. Ellers må man ofte ekstra penge på en separat for-forforstærker – phono pre-amp på engelsk.

Storebror E1 Phono til 399 dollars har netop denne forforstærker indbygget, mens den største model til 499 dollars også kommer med trådløst Bluetooth – heraf navnet E1 BT.

Sidstnævnte vil sikkert mange unge vælge, fordi de er vant til at streame via mobiltelefonen. Pro-Ject E1 BT kan således kobles direkte til trådløse højttalere og hoved- eller øretelefoner.

(Foto: Pro-Ject)

 

Selve kabinettet – plinten – på E1grammofonerne er fremstillet i et lyddødt fiber composite materiale, som man kan købe i enten valnød finisk, blank sort eller blank hvid.

Pladetallerkenen er fremstillet af anti-resonerende ABS polymer. Den roteres med enten 33 eller 45 omdrejninger af en bæltedrevet DC-motor. Dens hastigheds-variationer – wow og flutter – ligger på moderate 0,25 og 0,23 procent.

Pro-Ject har monteret en ny-udviklet – lige – tonearm af aluminium. Den er 8,6 tommer lang og huser forrest en dansk Ortofon OM 5E pickup og diamantnål.

Fra fabrikken har Pro-Jects teknikere indstillet nåletryk og anti-skating, så køberne ikke skal bruge tid på det. De kan spille musik, lige så snart E1 pladespilleren er pakket ud, sat i stikkontakten og forbundet til resten af Hi-Fi anlægget.

Alle tre Pro-Ject nyheder betjenes manuelt. Et støvlåg i akryl medfølger. De danske priser kendes ikke endnu, men de østrigske pladespillere sælges gennem mange danske forhandlere. Ellers kan den danske distributør AV-Industri henvise til den nærmeste….

Pro-Ject har ofret en helt ny tonearm på 8,6 tommer til de billige E1 pladespillere. (Foto: Pro-Ject)

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Danske it-folk er tilfredse