Racerbiler med spænding på

Apples utrolige forvandling

(Foto: Zhang Kaiyv / Unsplash)

Apple er kommet fint ind i 2022, selvom grå skyer er begyndt at vise sig i horisonten på grund af leverings-problemer med komponenter og en faldende indkøbslyst hos publikum – ikke mindst efter nedlukning i Rusland som følge af Ukraine krigen og den nye Corona plage på det det store kinesiske marked.

Verdens mest værdifulde virksomhed præsenterede en vækst i omsætning på 8,6 procent i første kvartal af 2022. I tre af sine produkt-kategorier som Services var fremgangen sågar på to cifre.

Alene i Services solgte Apple for 19,8 milliarder dollars – ca. 142 milliarder kroner – takket være en konstant voksende base af aktive gadges og betalte abonnementer. Mere præcist 825 millioner styk.

iPhone stod for lidt over halvdelen af Apples omsætning i årets første tre måneder. Services ligger nu nummer to.

De to skæppede godt i kassen, så Apple ser ud til for første gang i historien at passere over 100 milliarder dollars i netto-overskud i år. Det er 720 milliarder kroner. Efter de første seks måneder står profitten på 59,6 milliarder.

De fleste mennesker tænker stadig hardware som iPhone, iPad, MacBook, Apple Watch eller AirPods øretelefoner, når talen falder på Apple.

Faktum er imidlertid, at Apple aldrig ville være nået så langt, hvis ikke software-delen var så godt integreret. Dertil kommer, at Apple har været vildt dygtig til at sælge ekstra services og tjenester til sit loyale publikum.

I de senere år har opfattelsen ændret sig. Det skyldes først og fremmest, at Apple nu er begyndt at fortælle, hvor meget virksomheden tjener på den del af sin forretning.

De årlige solo-optrædender af Steve Jobs, hvor han præsenterede nye produkter – her iPhone 4 i 2010 – blev nærmest blevet historiske begivenheder. (Foto: Matthew Yohe / Wikimedia)

Software og services står stadig kun for under 20 procent at Apples omsætning, men de er koncernens hurtigst voksende – viser en ny analyse fra Statista.

Eksempler er f.eks. Fitness+, der er et abonnement for online motionister. Eller Apple One, hvor flere forskellige tjenester samles i en fælles pakke, der koster mellem 15 og 30 dollars om måneden.

Dertil kommer naturligvis Apple Music, Apple Arcade med spil, iCloud, Apple Care eller Apple TV+, hvor Apple udfordrer Netflix, HBO, Disney og co. med streaming-tv.

Med andre ord henter Apple nu om dage langt flere penge på de ”bløde varer” end for blot få år siden:

Således er omsætningen i Apples Services division mere end fem-doblet siden 2013. Fra 14,5 milliarder dollars til 75,1 milliarder i de 12 måneder, der sluttede med udgangen af marts.

Hvor mange penge det er, viser en opgørelse, som det amerikanske finansmedie ”Fortune” har lavet.

Den afslører, at Apple Services ville være verdens 115. største virksomhed, hvis den stod på egne ben. Større i omsætning end både IBM, Pepsi eller Disney!

Til sidst kunne det måske være sjovt at tage de endnu mere historiske briller på, når vi kigger på Apples udvikling gennem de seneste 15-20 år:

Hvis man havde troet rigtig meget på den mand med briller, sort turtleneck sweater, jeans og sneakers, da han i januar 2007 stod på scenen og viste den første iPhone frem – og straks efter købte Apple aktier – ville man have gjort en rigtig god forretning.

Havde man gjort det helt tilbage i oktober 2001, hvor samme Steve Jobs overraskede verden med den første iPod, ville ens 1.000 dollars i dag være over en halv millioner USD værd.

I 2001 havde Apple en årsomsætning på lidt over fem milliarder dollars, der næsten alle blev hentet fra de legendariske Mac computere.

iPod musik-afspilleren blev en kæmpe succes, der overhalede Mac i 2006 som Apples største indtægtskilde.

Det var året, før Apple lancerede sin endnu større genistreg. iPhone har siden 2007 genereret over 1,5 billion dollars – det er ca. 10,8  billioner kroner – i salg.

Telefonen har næsten på egen hånd gjort Apple til den mest profitable og værdifulde virksomhed i verdenshistorien.

Prøv at tjekke den animerede infografik fra analysefirmaet Statista for at få et lille overblik over Apples utrolige udvikling….

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Racerbiler med spænding på