En ny flagskibs-killer er på vej

Køb nyt Apple udstyr nu

(Foto: Laurenz Heymann / Unsplash)

Mens Kina fortsætter med sin meget stramme nedlukning i kæmpebyen Shanghai på grund af nye Corona tilfælde, føler de lokale indbyggere sig indelukkede og mangler flere og flere dagligdags fornødenheder.

Denne isolation kan dog meget hurtigt mærkes i verden uden for Kina. Muligvis helt til lille Danmark, hvis man har planer om at købe elektronik, som kineserne fremstiller.

En af dem, der kan blive hårdest ramt, er Apple. Det populære luksus-mærke i telefoner og computere lader næsten alle sine produkter lave i Kina.

I de senere måneder er Apple begyndt at flytte store dele af sin produktion fra Kina til Indien for at blive mindre afhængig af leverings-forholdene i et enkelt land.

Det er især fremstillingen af de billigere varianter af iPhone, som bliver flyttet til Indien. Ikke nødvendigvis, fordi Indien er billigere end Kina, men fordi inderne er et mere stabilt fabriks-marked.

Desuden står Apple langt svagere i verdens næststørste mobilmarked Indien end i de fleste andre lande. Det skyldes bl.a, at inderne lægger kraftig told på smartphones, der er produceret på udenlandske fabrikker.

Dyrere Apple produkter som f.eks. MacBook Pro står allerede på venteliste. (Foto: Ketut Subiyanto / Pexels)

Spørgsmålet er, hvor stor en del af fabrikationen Apple har nået at flytte til Indien, før Kina er blevet ramt af en ny Corona bølge med efterfølgende total nedlukning af samfundet-

Den kinesiske regerings ”Zero Covid” politik har tømt Shanghais gader for mennesker siden slutningen af marts.

Folk, der bliver målt Corona positive ved påtvungne tests, bliver sendt til særlige isolations-centre. Myndighederne er sågar begyndt at forvandle almindelige beboelses-ejendomme til Corona-karantæne-centre, hvilket har vakt store protester hos husenes normale beboere.

Denne stramme kurs er naturligvis også gået ud over Kinas fabrikker, der fremstiller store dele af verdens underholdnings-elektronik.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har Apples ene store partner i Kina – Pegatron – allerede måttet lukke flere fabrikker.

Konkurrenten Foxconn, der er Apples største underleverandør, skal være mindre hårdt ramt, fordi man for længst har åbnet fabrikker i andre asiatiske lande som f.eks. Indien.

Indien lokker i øjeblikket Apple med mere stabile fabrikker end Kina. Denne nye fabrik får 18.000 ansatte og skal producere komponenter til iPhones. Over 90 procent af medarbejderne er kvinder. (Foto: Tata Group)

De første Apple-produkter, som produktions-stop og forsinkelser er gået ud over, er de dyre. MacBook Pro er der allerede ventetider på. iPhone 13 Pro og Pro Max kan let blive de næste.

Hvis Pegatron tvinges til fabriks-lukninger i to måneder eller længere, vil der mangle over ti millioner nye iPhones i butikkerne. Det er et kæmpe hus i markedet, som det bliver svært at kompensere for – vurderer Reuters.

Endnu mere alvorligt bliver det, hvis Corona nedlukningerne i Kina også påvirker chip-produktionen.

Det vil i så fald betyde, at et i forvejen stort problem vil blive øget yderligere. De små ”sorte lakridser” sidder nemlig i alt fra øretelefoner, over smartphones, computere og tv til nye biler.

Vanen tro har Apple nægtet at udtale sig om den aktuelle leverings-situation. Derfor er det svært at vide, hvor forsinkede de enkelte produkter er.

Flere analytikere på internet er dog begyndt at råde folk til at købe nye iPhones, iPads og Mac nu, mens de stadig kan fås i butikkerne. Det er ikke sikkert, at de kan skaffes uden lang ventetid om nogle få uger.

Spændende bliver også at se, om Kinas Corona problemer kommer til at gå ud Apples vigtige nye iPhone 14 modeller, der efter planen skal lanceres til september. De skal nok blive præsenteret. Spørgsmålet er blo

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En ny flagskibs-killer er på vej