Hvad med et OLED tv på 97 tommer?

Apple iPhone fylder 15 år

Steve Jobs med iPhone 4. (Foto: Matthew Yohe / Wikimedia)

Da Apples legendariske stifter Steve Jobs præsenterede den første iPhone den 9. januar 2007, var der ingen – selv ikke Jobs – som kunne forudse den betydning, nyheden ville have på verden og på Apple selv.

15 år senere er Apple verdens første virksomhed, der er over tre billioner dollars værd. Samtidig er smartphones blevet klodens mest udbredte elektroniske gadget. Næsten alle har en med i lommen eller i tasken.

Danskerne måtte vente i næsten halvandet år, inden de fik tag i iPhone. Det skete den 11. juli 2008 i skikkelse af efterfølgeren iPhone 3G.

Telia var dengang det første teleselskab i Danmark, som fik lov til at sælge Apples lille vidunder. 3 og Telenor kom med i 2009.

Mange mener, at iPhone var den første smartphone. Det er forkert. Den var heller ikke den første mobiltelefon med apps.

Det var IBM’s Simon, der allerede i 1994 diskede op med noget så revolutionært dengang som en touch skærm

Her er den første iPhone udstillet på Macworld udstillingen den 9. januar 2007. (Foto: Arnold Reinhold / Wikimedia)

IBM byggede kun 50,000 Simons, inden produktionen blev stoppet igen året efter på grund af mangel på interesse hos det amerikanske publikum.

I august 1996 tog Nokia så chancen med sin 9000 Communicator. Den var langt forud for sin tid, fordi den kunne sende og modtage emails eller gå på nettet via sit indbyggede GSM-modem.

Nokia 9000 var dyr og avanceret – og ingen kaldte den for en smartphone, selvom den var det. Begrebet smartphone lærte vi først at huske næsten 10 år senere.

Det var da hin dag for 15 år siden, hvor Jobs hev iPhone op af lommen, mens han stod og holdt åbningstalen til MacWorld konferencen i 2007.

Jobs var en mester i markedsføring og timing. Han kaldte sin nyhed for et ”revolutionerende apparat, der vil forandre alt.”

Hvor fik han ret, for det var lykkedes Apple at pakke en masse funktioner i et nyt og handy design, som vi slet ikke kan tænke bort fra vores dagligdag.

Her ses smartphone udviklingen fra 2010 til 2020. I dag er der reelt set kun iPhone og Android tilbage. (Infografik: Statista.com)

Ligegyldigt, om vi bruger en iPhone eller en ”kopi” med Android. I dag er der kun de to tilbage på markedet. Alle andre styresystemer inklusive Windows har måttet opgive.

Apple kan heller ikke selv undvære iPhone. Telefonerne udgør over 60 procent af Apples omsætning og en endnu større del af overskuddet.

Alt andet – lad det være MacBooks, iPads, Apple Watches, iMac’er eller App Store står i skyggen af iPhone.

Men hvad nu, hvis man havde købt Apple aktier for 15 år siden i stedet for at bruge pengene på den første iPhone?

Det har online-mediet «Business Insider Deutschland» prøvet at regne på i anledning af iPhones halvrunde fødselsdag – og resultatet er interessant:

Da den første iPhone kom til Tyskland den 9. november 2007, kostede telefonen 399 euro. Samme dag kunne man købe en Apple-aktie for 4.17 euro.

I dag koster aktien mindst 161,50 euro, hvilket svarer til en stigning på næsten 3.800 procent!

Med andre ord ville man stå med omkring 15.450 euro eller ca. 117.000 kroner i dag for de 95 aktier, man kunne få for sine 400 euro for 15 år siden….

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvad med et OLED tv på 97 tommer?