Sonos vil være grønnere

Hvem lyser mest til jul?

(Foto: Elina Fairytale / Pexels)

December er traditionelt årets dyreste måned.

Ikke kun på grund af de mange gaver, der skal købes, eller de mange juleøl som skal drikkes – med en efterfølgende taxa hjem.

Men så sandelig også, fordi strømforbruget stiger overalt takket være festlig julebelysning inde og ude.

Den britiske pris-sammenligning-portal Uswitch.com har prøvet at måle på den udendørs lysstyrke i i december i 46 storbyer i Europa – og sammenlignet med, hvor meget byerne lyser op i oktober måned.

Til det formål har analytikerne brugt NASA’s såkaldte Black Marble værktøj, der kan måle lysstyrken om aftenen og natten meget præcist. Det sker i antal watt pr. kubik-centimeter.

Undersøgelsen afslører, at der der er meget stor forskel på, hvor meget storbyer og deres indbyggere investerer i ekstra julebelysning.

(Grafik: Uswitch)

Den største stigning i lysstyrke kan italienerne glæde sig over, medmindre de ærgrer sig over den enorme elregning, som kommer efter jul i år.

I Milano er der hele 69,25 procent forskel i den natlige lysstyrke mellem oktober og december. Her i julemåneden ligger forbruget på 94,45 watt mod 55,80 om sommeren.

Titlen som den mest lysende storby i julemåneden tager græske Athen. Her er lysstyrken 12 procent højere end Milanos – nemlig 108,1 watt.

København, der er den danske repræsentant i Uswitch.com’s analyse, holder sig beskedent tilbage i sammenligning med de 45 andre storbyer:

Forskellen på lysforbruget fra oktobertil december er på kun 5,75 procent. Med en lysstyrke på 33,06 watt placerer København sig som den ottende-mindst forbrugende storby i Europa.

Til sidst giver Uswitch’ energi-ekspert Sarah Bloomfield lige tre gode råd til at begrænse sine udgifter til julebelysningen:

  • Spar penge ved at slukke julebelysningen om dagen, hvor den alligevel ikke har så stor effekt som om aftenen og natten. Sluk også, før du går i seng eller forlader hjemmet Brug eventuelt en timer til tænde og slukke på forud-bestemte tidspunkter af døgnet.
  • Benyt lav-energi pærer til juleudsmykningen – først og fremmest LED pærer. De er dyrere, men bruger mindre strøm og holder i længere tid.
  • Prøv at tjekke og planlægge strømforbruget på de forskellige løsninger til julebelysning, som du kigger på. På den måde undgår du det store chok, når elregningen kommer….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sonos vil være grønnere