Her er danskernes værste passwords

Farvel til Frøken Klokken

 

(Foto: ENIGMA – Museum for post, tele og kommunikation)

En af de mest kendte stemmer i Danmark forstummer om to uger. Tirsdag den 30. november er sidste arbejdsdag hos TDC for Frøken Klokken.

I 82 år har hun troligt forsynet danskerne med præcise klokkeslæt. Nu bliver hun offer for den digitale udvikling.

Alene det første år i 1929 det første år blev hun ringet op 11,6 millioner gange. Siden er populariteten faldet, fordi danskerne har fundet andre og mere tidssvarende måder at tjekke tiden på.

I dag er antallet af opkald til Frøken Klokken f.eks kun en fjerdedel af, hvad det var for bare fire år siden.

”Som en naturlig følge af den teknologiske udvikling er der i dag en række telefon-services, der ikke bliver brugt i lige så høj grad som tidligere – og som har et højt strømforbrug. Det gælder blandt andet Frøken Klokken,” forklarer Robert Dogonowski. Han er kommerciel direktør i TDC NET.

Her er den maskine, der blev sat i brug i 1970 til afvikling af Frøken Klokken. (Foto: ENIGMA – Museum for post, tele og kommunikation)

Udfasningen af Frøken Klokken er en del af den løbende modernisering af fastnettets produktions-platforme, der skal sikre at både nutidens og fremtidens behov imødekommes.

Samtidig er moderniseringen også en del af TDC NET’s rejse mod at blive CO₂-neutral i 2030, da de ældre teknologier har et langtstørre strømforbrug.

Idéen til Frøken Klokken kom fra Sverige, hvor man havde en lignende service med stor succes. Dengang i 1939 var hun en teknologisk revolution.

I begyndelsen var tjenesten kun for KTAS’ abonnenter, men i takt med telefon-centralernes automatisering kunne hele landet ringe til Frøken Klokken på 0055.

Med Frøken Klokken fik danskerne altså en fælles tid.

Sådan så de manuelt betjente telefoncentraler ud. Før Frøken Klokken tog man her imod fire millioner opkald om året, hvad klokken var. (Foto: ENIGMA – Museum for post, tele og kommunikation)

”Før Frøken Klokken måtte danskerne bruge de mere analoge metoder, hvis de ville have stillet armbånds- eller bornholmer-uret. I København havde man på Skt. Nikolaj Kirke og senere på et pakhus i Frihavnen monteret en slags kugle, som hver dag klokken 12 middag faldt ned”, fortæller Martin Johansen. Han er udstillingschef hos ENIGMA – museum for post, tele og kommunikation

Senere hjalp telegrafen med at få urene til at slå i takt. Men telefonen var det første og største gennembrud for elektrisk og lynhurtig kommunikation helt ud i hjemmene. Og med tiden mellem stort set alle danskere.

Frøken Klokkens stemme tilhørte oprindeligt Anna Edith Sommer-Jensen, men i 1970 blev systemet og stemmen skiftet.

Den nye stemme blev Marianne Germer – se artiklens indledningsfoto. Frem til den 30. november er det stadig optagelserne med hende, der informerer om klokken på telefon 7010 1155.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Her er danskernes værste passwords