Ny 5G mobil til lavpris

Antik Apple er formue værd

(Foto: John Moran Auctioneers)

Vi ved alle sammen godt, at gamle malerier, smykker, frimærker og mønter kan opnå utrolige priser på auktioner og, når man ser dem ligge hos antikvitets-handlere. Også velholdte veteranbiler kan koste en formue nu om dage.

De færreste er nok klar over, at man kan tjene mange penge på gamle computere. Især dem, der blev bygget for 40 til 45 år siden. Længere er det nemlig ikke siden, at de første personlige datamater – det hed de dengang – dukkede op på nogle få menneskers skriveborde.

Især er Apples aller-første computere eftertragtede. De blev bygget i 1976 og 1977 i meget beskedne oplag, hvoraf kun få har overlevet.

I går blev en af dem – en 45 år gammel Apple 1 – solgt på en online auktion i USA for den nette sum af 500.000 dollars. Det svarer til ca. 33 millioner kroner.

Buddene kom livligt på den gamle Apple, men endte på e halv million dollars. Meget godt for en computer, der ikke har mere hjerte end et stykke børne-legetøj i dag. (Foto: John Moran Auctioneers)

Som man kan se på billederne, er computeren utrolig velholdt. Den fungerer fint som på første dag, den blev solgt af den californiske computer butik The Byte Shop.

Normalt fik man sin Apple-1 som løsdele. Det vil sige, at Apple leverede et fuldt samlet hovedprint, strømforsyning, et kassettebånd med styresystem og en pænt trykt manual.

Steve Jobs og Steve Wozniak – det var alt, hvad garage-firmaet Apple bestod af dengang – mente, at det måtte være op til køberne selv at vælge kabinet, skærm og tastatur. Mus fandtes ikke dengang – i hvert fald ikke dem, der bruges til at betjene en computer.

The Byte Shop samlede seks Apple-1 maskiner og solgte dem pænt klædt på og komplette. Det vil sige med en Panasonic sort/grøn skærm, et Datanetics tastatur og kassettebåndoptager. Det hele var puttet i et hånd-snedkereret kabinet af koa-træ fra Hawaii.

Apple fremstillede kun 200 af sin model 1, og 80 af dem menes at eksistere i dag – i mere eller mindre god stand. Den netop solgte er en af de flotteste overhovedet.

Ifølge myten blev Apple startet i Steve Jobs’ forældres garage i Los Altos i Silicon Valley. Sandheden er vist nok, at det hele begyndte i Jobs eget soveværelse, men så flyttet ud i garagen, hvor der var mere plads til elektronik og loddekolber. (Foto: Mathieu Thouvenin / Wikimedia)

Apple-1 var ligesom den spæde start, der blev skabt den 1. april 1976, da Steve Jobs solgte sit folkevogns-rugbrød og Wozniak sin elskede HP lommeregler.

Med Apple II, der kom i juni 1977, gik det straks meget bedre. I forskellige versioner i plastik kabinetter – heriblandt en bærbar – solgte II’eren i næsten seks millioner eksemplarer i de næste seks-syv år.

Den blev dermed verdens første personlige computer med kommerciel succes. Før IBM’s PC, der kom i 1981.

Kigger man lidt på historien fra de senere år, kan den person, der købte den flotte Apple-1 i går hos John Moran Auctioneers, have gjort et røverkøb.

Rekorden holder en Apple-1, der blev solgt via auktionshuset Bonhams i 2014. Den kostede dengang 905.000 dollars eller næsten dobbelt så meget. I årene efter er flere Apple-1’ere gået til priser på den forkerte side af 600.000 dollars….

Sådan ser den kostbare Apple raritet ud, når kabinettet åbnes. (Foto: John Moran Auctioneers)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ny 5G mobil til lavpris