Hvilke mobiler er vi mest glade for?

Apple iPod fylder 20 år

(Foto: Ben Szymanski / Unsplash)

Kan I huske 20 år tilbage i tiden – og måske endda erindre, hvordan Apple så ud i 2001?

Mange af os kan, og de fleste måske også, hvad Apple kunne før den 23. oktober i det pågældende år.

Apple havde lanceret sine iMac G3 computere med de farverige skærme. Apple havde også præsenteret sin lækre og meget dyre PowerBook i titanium.

I januar samme år havde Apple løftet sløret for iTunes app’en, men kun få opdagede dengang, hvilken revolution Apple sad med,

Den første Apple iPod kunne lagre 1.000 sange, som man kunne bære med i sin lomme. Det var en revolution for 20 år siden. (Foto: Aegon Boucicault / Unsplash)

De fik først en øjen-åbner, da Apple i dag for 20 år siden lancerede den tilhørende hardware – iPod musik-afspilleren.

Senest to år senere spærrede verden øjnene op, mens musikbranchen rystede i bukserne, da Apple åbnede iTunes butikken, hvor man for første gang kunne downloade sine melodier. iTunes er sidenhen blevet til, hvad vi i dag kalder Apple Music og Apple TV.

Det kan lyde som uendelig lang tid for mange mennesker. I 2001 var internet jo stadig i stenalderen. Begrebet streaming og sociale medier kendte ingen.

Jeg husker dog stadig billederne af, hvordan Apples legendariske topchef Steve Jobs hev den lille iPod enhed ud af sin jeans-lomme under et pressemøde i Californien.

Da Steve Jobs hev den første iPod ud af lommen ved et Apple pressemøde for præcist 20 år siden, anede han måske allerede, at han dermed skød startskuddet for Apples senere mega-succes med bl.a. iPhones. (Foto: AB / Unsplash)

Bevares. MP3 afspillere fandtes allerede dengang, men de var slet ikke så cool i design og betjening. Og de havde slet ikke potentiale til at blive en global bestseller, der var med til at revolutionere musik-industrien.

Det kunne iPod, som Apple efterfølgende solgte mindst 380 millioner af. iPod var dermed det første store skridt til, at Apple i dag er verdens mest værdifulde virksomhed. Seks år, før iPhone satte en turbo på den udvikling.

Samtidig var iPod for millioner af mennesker det første Apple produkt, de købte. Det lærte dem en masse om fremtidens digitale samfund, som vi i dag oplever som en selvfølgelighed.

Som det så ofte sker, tog det lidt tid, inden verden – og pressen – opdagede, hvilken guldklump Apple præsenterede den 23. oktober 2001.

Apple entusiastens skrivebord. Den lille firkant i midten er en iPod nano. (Foto . Saleh Alknani / Pixabay)

Sikkert fordi den første iPod var dyr – den kostede 400 dollars – og den fungerede udelukkende sammen en Mac computer, hvor musikken skulle overføres fra med kabel.

Apple gjorde det helt rigtige året efter, da man introducerede en Windows-kompatibel iPod. Så var der adgang til 98 procent af pc-brugerne i verden. Atter et år frem kom iTunes Music Store, og så gik kloden bare amok.

Jeg har ejet flere forskellige iPods gennem årene. Apple udsendte jo sin musik-afspiller i flere versioner; iPod Classic kom i seks generationer, iPod mini i to, iPod nano i syv, iPod Shuffle i fire og iPod Touch i foreløbig syv.

Sidstnævnte sælger Apple nemlig fortsat til priser fra 1.799 kroner. Det kan man da kalde en langvarig succes, som man kun sjældent oplever i den hurtigt-gående elektronik-branche.

Til lykke med de 20 år, Apple iPod. Mon man ikke skulle spille en fødselsdags-sang på dig….

 

 

 

 

 

 

…………

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvilke mobiler er vi mest glade for?