MacBook Pro dyr og lækker

Genbrug med Power i

Genbrug er ved at blive et vigtigt nøgleord, når man vil fremstille og sælge elektronik. Hvor danskerne indtil for få år siden rynkede på næsen ad folk, der købte brugte computere og telefoner i små sidegade forretninger, er ”recycling” ved at blive ”big business” i dag.

Apple slår f.eks. på tromme for, at kabinetterne på deres helt nye MacBook Pro laptops er fremstillet af 100 procent genbrugt aluminium.

Tilsvarende producerer hollandske Fairphone en smartphone, som er modul-opbygget og bruger masser af genbrugs-elektronik, der forlænger telefonens levetid og sparer el-affald.

Acer har også netop lanceret nye Vero laptops med genbrugs-materialer, ligesom flere andre fabrikanter som f.eks. HP og Samsung pakker deres produkter i emballage af genbrugs-pap.

Fra næste år kan der være penge I at aflevere sin gamle pc eller telefon hos Power butikskæden. (Foto: Peter Herrmann / Unsplash)

Endelig har Telia med succes etableret en Recycle service, hvor teleselskabets kunder kan give deres gamle mobiler i bytte for rabatter ved køb af nye.

De fem mest returnerede mobil-modeller kan man se en hitliste over her på Leifshows.dk hver den første i måneden.

Det helt store folkelige gennembrud for genbrugs-elektronik kan imidlertid komme fra et nyt samarbejde, som den store Power kæde af elektronik-varehuse har indgået med genbrugs-specialisten Elretur.

Fra næste år åbner Power et nyt butik-i-butikken koncept, hvor man vil sælge brugt elektronik. Konceptet kaldes ”Repower”.

Noget kunne tyde på, at brugt elektronik og hårde hvidevarer ligefrem kunne blive trendy hos danskerne. (Foto: Elretur)

 

Her vil Power fremover tage imod folks gamle udstyr – pc’er, mobiler, tv og hårde hvidevarer. Apparaterne blive repareret af fagfolk og gensolgt som fuldt funktions-dygtige med garanti.

Lidt i stil med Telias Recycle koncept optjener kunderne rabat-points på deres afleverede udstyr, som de kan bruge til at købe nyt hos Power.

Ifølge Ritzaus Bureaus mener Power ikke, at Repower vil tage omsætning fra salget af ny elektronik. Målgruppen er en anden.

For Power er det dog en kraftig grøn satsning. I hver butik skal der formentlig ansættes syv ekstra medarbejdere alene til Repower:

”Det danske øko-system for genbrug af elektronik har nået et niveau, hvor vi tror, at vi kan skabe en fornuftig forretning og styrke miljø-ansvarligheden samtidig. Vi har alle et med-ansvart for at nedsætte CO₂ aftrykket og værne om klodens sparsomme ressourcer,” fortæller Power kædens adm. direktør Jesper Boysen.

Indsamling af gamle batterier har været vel-organiseret gennem adskillige år. Nu skal danskerne også vænnes til at gøre det med brugte mobiler, pc’er, tv, radio, hvidevarer og andet småt eludstyr. (Foto: Roberto Sorin / Unsplash)

Hos Powers ærkerival Elgiganten følger man naturligvis konkurrentens initiativer tæt. Leifshows.dk erfarer således, at Elgiganten pønser på et modtræk, der vil blive afsløret inden længe.

Elgiganten har i øvrigt allerede haft flere genbrugs- og returnerings-systemer kørende igennem flere år. Et af dem har det svenske firma Recipo som partner.

Via det fælles Secure Collect system kan kunder aflevere deres udtjente og data-holdige elektronik uden at skulle frygte, at glemte persondata i hukommelse og lagre havner i de forkerte hænder.

Hos Elretur, der har indsamlet gamle el-artikler til genbrug siden 2005, forventer man, at aftalen med Power kan gøre brugt elektronik til at blive ”mainstream” eller ligefrem trendy hos danskerne:

”Vi har arbejdet hårdt for denne udvikling og kan i dag mærke, at efterspørgslen på f.eks. brugte kvalitets-computer nu overstiger udbuddet. Vores reparatører kan knap nå at servicere udstyret, før det igen er i cirkulation hos danske eller udenlandske virksomhedfer,” forklarer Morten Harboe-Jepsen. Han er administrerende direktør i Elretur.

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

MacBook Pro dyr og lækker