iPhone tjener alle pengene

Atomkraft i lomme-størrelse

(Foto: Radiant)

Prisstigninger på benzin, olie og elektricitet har fået selv danske atomkraft-modstandere til at indrømme, om det måske var en dårlig idé at droppe denne energi-kilde.

Hvis værker i størrelse med det nedlagte Barsebäck lige på den anden side af Øresund, kunne det måske være en idé at kigge forbi Californien, hvor man i øjeblikket pusler med mobile atomkraftværker i lommeformat.

Det lille opstarts-firma Radiant Nuclear har her lige sikret sig finansiel opbakning til at udvikle en lavpris mikro-reaktor, der kan finde plads i en almindelig skibs-container. Værket kan levere en mega-watt, hvilket skulle være nok til at levere strøm til 1.000 hjem.

Radiant er stiftet af tidligere ingeniører hos Elon Musks raketfirma SpaceX. Her arbejdede de med, hvilke energikilder fremtidens første base på Mars skulle bruge. Hurtigt fandt forskerne dog ud af, at et atomkraftværk i mini-format ville kunne gøre endnu større nytte her nede på jorden.

Minireaktionen kan levere strøm i fire til otte år til en hel by med 1.000 boliger eller en komplet militærbase. (Foto: Radiant)

Radiants reaktorer skal være både lette i vægt, nemme at transportere, hurtige at sætte op og mere effektive i drift end de atomkraftværker, vi kender i dag.

Værkerne skal også være meget mere sikre at holde i drift. Mængden af anvendt uran er minimal, og i stedet for store mængder vand til afkøling anvender Radiant flydende helium.

Ifølge Radiant vil lomme-kraftværket være oplagt til øde landsbyer og områder, der har været udsat for natur-katastrofer og nu står uden strøm. De kan få deres reaktor kørt, sejlet eller fløjet frem på få timer.

Militæret er naturligvis også interesseret i den nye energikilde som afløser fra deres nuværende diesel generatorer, der støjer og forurener meget og hele tiden er afhængige af ny tilførsel af brændstof.

Radiant reaktoren er ikke større, end den kan transporteres rundt i en skibscontainer. I stedet for store mængder vand bruges helium i et lukket kredsløb til at afkøle kraftværket. (Foto: Radiant)

Radiant vurderer, at en håndfuld atom-containere vil kunne holde en komplet militær-base kørende i mellem fire og otte år. Langt ude i ørkenen, på sydpolen eller på en øde ø, hvis det er nødvendigt.

Forskerne bag Radiant hævder, at deres atomkraftværk ikke kan smelte ned. Det kan tåle højere temperaturer, og dets helium kan genbruges igen og igen til køling. På den måde undgås forurening af omgivelserne med kølevand, der som i dag skal hentes fra søer, floder eller havet.

Radiant er blot det seneste af et antal virksomheder, som arbejder med bittesmå atomkraftværker. Nogle af dem satser på mobile reaktorer, der f.eks. kan anbringes på flydende pramme.

Selvom Radiant og co. sikkert gerne ville hjælpe verden ud af sin øjeblikkelige energi-mangel, vil der nok gå nogle år, inden de første mobile kraftværker står klar til brug og er godkendt af alle myndigheder.

Et rent alternativ til nuværende strømkilder vil dog være meget velkomment, når vindmøller, solceller, vandkraft eller diesel generatorer ikke er tilstrækkelige….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

iPhone tjener alle pengene