Ny malware sniger sig ind via Android

MacBook Pro dyr og lækker

(Foto: Apple)

Mange elektronik-fabrikanter sender nye modeller på markedet hvert eneste år – nogle sågar flere gange om året.

Sådan er det ikke hos Apple. Her er man så sikker på sine produkters kvalitet, at man lader dem overleve i flere år ad gangen. Til gengæld er de sjældne opdateringer så ret omfattende og ikke bare overfladisk make-up.

Apples nye MacBook Pro laptops er et fint eksempel. De har overlevet fem år, siden de gennemgik en større overhaling med nyt design.

I går kom de to helt nye MacBook Pro modeller med skærme på 14,2 og 16,2 tommer. De ser flotte og kraftige ud.

(Foto: Apple)

Forhåbentligt slipper de så for al den kritik, som forgængerne rendte ind i. De fik på hattepulden for alt fra et elendigt tastatur og det lidt mærkelige Touch Bar display til en udpræget mangel på stik og porte.

Apple er særlig stolt af de nye skærme på MacBook Pro, som skal være de bedste på nogen laptop, man kan købe på markedet:

De benytter den nye Mini-LED teknologi, som Apple introducerede første gang med iPad Pro. Skærmene er super-hurtige med 120 Hz ProMotion opdaterings-frekvens. Det gør dem rigtig gode til at vise videoer, animationer og computerspil.

Skærmenes opløsning er samtidig øget til 3.024 gange 1.964 punkter på den lille model og 3.456 gange 2.234 pixels på 16-tommer modellen.

MacBook Pro giver et gensyn med MagSafe trådløs opladning. (Foto: Apple)

Apple har formået at gøre rammerne omkring displayene betydeligt smallere. Det får MacBook Pro til at se mere elegant ud – undtagen på ét punkt.

De nye laptops har fået samme ukønne ”notch” – indhak på dansk – som vi kender fra iPhones. Det er bekostningen, når man laver tyndere rammer. Indhakket indeholder bl.a. et selfie / FaceTime kamera i fuld HD kvalitet (1.080 punkter).

Også lydmæssigt skal MacBook Pro have gjort et stort fremskridt. Nu indeholder det smalle cabinet tre højttaler-enheder på hver side af tastaturet – en separat tweeter og to woofere til de lavere toner.

Indendørs er der sket virkeligt store sager. Med MacBook Pro lancerer Apple nemlig sine to hidtil kraftigste processorer – M1 Pro og M1 Max. Begge laptop nyhederne kan vælges med de to nye ”racer-motorer.”

M1 Pro chippen er bygget op i lynhurtig fem nanometer teknologi og rummer 10 kerner, hvoraf de to er til at sikre høj ydelse – de to andre til at øge effektiviteten.

Resultatet skal gøre M1 Pro op til 70 procent hurtigere end den nuværende M1 motor. Dertil kommer en grafik med 16 kerner, som skal være dobbelt så god.

Dem, der ikke kan få kræfter nok i deres laptop og har råd til det, kan i stedet vælge Apples nye M1 Max processor i deres nye MacBook Pro.

Ligesom hos M1 Pro kan M1 Max arbejde med op til 64 GB hukommelse – på den gamle M1 var det kun 16. Dertil kommer er dobbelt som høj memory båndbredde som på M1 Pro (400 GB i sekundet) og en grafik med 32 kerner. Den skal øge grafikken med næsten tre gange højere hastighed.

Tastaturet har den forbedrede “scissor-switch” mekaniske. Touch Bar displayet er afløst af en række traditionelle funktionstaster. (Foto: Apple)

Apple har også lyttet til kritikken fra publikum over alt for få porte på så dyr en laptop. Derfor kommer MacBook Pro nu med hele tre USB-C / Thunderbolt stik, en HDMI port og en skuffe til SD kort.

Apple har desuden gen-indført en gammel kending. Det er en ny MagSafe konnektor til trådløs opladning, som MacBooks også havde før 2016. Den nye er dog ikke kompatibel med den gamle.

Batteri-tiden ser imponerende ud, al den stund vi står med en af markedets aller-kraftigeste bærbare pc’er:

Apple siger, at den 14-tommers MacBook Pro kan køre 17 timers video, mens 16-tommeren klarer hele 21 timer. Begge har hurtig opladning, så man kan fylde sit batteri op 50 procent på omkring 30 minutter.

Disse to uskyldigt udseende chips gør MacBook Pro til markedets formentlig kraftigste laptops. (Foto: Apple)

Endelig skal nævnes, at den nye MacBook Pro er godt grøn. Eller med andre ord – laptoppens kabinet er fremstille af 100 procent genbrugt aluminium.

Til sidst priserne, og de har altid været høje, når vi taler Apple – og ikke mindst Pro modeller:

14 tommeren skal koste fra 17.499 kroner og fås med studie-rabat fra 16.450 kroner. Den større 16 tommer MacBook Pro skal man betale mindst 21.799 kroner for og 20.055 kroner, hvis man har studiekort.

De nye MacBook Pro laptops kan forudbestilles fra i dag. De lander i udvalgte butikker fra tirsdag den 26. oktober….

MacBook Pro har omsider fået et ordentligt udvalg af stik – bl.a. tre styk USB-C / Thunderebolt. (Foto: Apple)

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ny malware sniger sig ind via Android