Google Pixel 6 dukker op 19. oktober

Er MitID et nemmere ID?

(Foto: MitID)

Efter flere måneders forsinkelse lød startskuddet i dag for det største digitale projekt nogensinde, som den offentlige og private sektor i Danmark  har udviklet sammen. Henholdsvis Digitaliseringsstyrelsen og Finans Danmark –  har udviklet sammen.

Det nye MitID skal erstatte NemID, som vi alle har lært at elske og hade igennem 11 år. NemID er ikke længere sikker nok og trænger derfor til en afløser.

Om danskerne vil synes, at MitID er et fremskridt, kan man godt have sine tvivl om. En stormende forelskelse ved første blik bliver der helt sikkert ikke tale. Dertil er der for mange nye ting, man først skal vænne sig til.

Med MitID forsvinder NemID pappet fuldstændigt. Det er helt ok, for det kan man nemt fotokopiere med alle koderne på. Ikke særligt betryggende i en tid, hvor al online kommunikation er truet af hackere og cyber-kriminelle.

Til gengæld vil mange danskere finde det irriterende, at personnummeret forsvinder med MitID. I stedet for de ti personlige cifre, som alle kan huske, skal man nu finde på et godt brugernavn og et sikkert password.

MitID bliver et farvel til det velkendte NemID nøglekort på papir. Det lever ikke op til nutidens krav til digital sikkerhed. (Foto: Wikimedia)

Sidstnævnte skal nok helst være på mindst 12 karakterer med både store og små bogstaver og tal. Dét anbefaler Digitaliseringsstyrelsen nemlig i en anden kampagne, der løber for øjeblikket.

Selve betjeningen af MitID app’en  til iPhone / iPad eller Android skal ligge tæt på NemID. Layoutet på skærmen er lidt anderledes, men man bruger i princippet app’en på samme måde. F.eks. til identifikation ved åbning af e-boks, adgang til netbank og kommunikation med den offentlige sektor.

Af sikkerheds-grunde åbner MitID dog ikke automatisk på mobiltelefonen som NemID nøgle-app’en, når der f.eks. er ankommet elektronisk post til en. I stedet skal MitID åbnes manuelt hver gang.

Man kan i princippet downloade MitID app’en fra i dag, men bør lade være. Det er bedre at vente, indtil man får direkte besked pr. mail, post eller sms fra den bank, hvor man har sin Nem-konto.

Bankerne vil kontakte deres kunder, når deres systemer er klart til at arbejde med MitID, Det kan være i morgen, men også om et par måneder. Deadline er den 30. juni 2022. Først da lukkes og slukkes for NemID.

Adam Lebech fra Digitaliseringsstyrelsen (tv) og Michael Busk-Jepsen fra Finans Danmark (th) forklarer anvendelsen af MitID ved pressemødet i dag. (Foto: Leifshows.dk)

I den mellemliggende tid skal man have både NemID og MitID liggende på sin mobil – og tilsvarende huske to sæt brugernavne og koder. Ikke særlig elegant, men nødvendigt siger Digitaliseringsstyrelsen og Finans Danmark.

Det er et enormt projekt at lægge hele den offentlige sektor og alle penge-institutter, forsikrings-selskaber og realkredit-institutter om til det nye system.

Det tager tid, og det sker i mindre portioner ad gangen. I sommeren næste år skal 5,4 millioner personer gerne være på MitID.

MitID har været under prøvekørsel med flere tusinde testpersoner siden juni. Samtidig har de første banker og offentlige kontorer koblet sig på. De har desuden etableret en større support tjeneste, der skal hjælpe danskere ombord i MitID. De support-medarbejdere får meget travlt i de kommende 10 måneder.

NemKonti i bankerne kan kun personer fra 15 år og opefter få. Det samme gælder en eboks konto. MitID udvider imidlertid 13 år. Det er samme aldersgrænse som til populære sociale medier som Facebook, Instagram, TikTok osv.

Hvordan MitID vil løse kommunikationen med teenagerne mellem 13 og 15 år, kunne man ikke svare på ved pressemødet i dag. De kan jo ikke selv få en mail fra banken via eBoks.

Her har vi så nok et af de svagheder i det nye MitID system, som der nok skal komme mange flere af i de kommende måneder.

Et andet er, at MitID – modsat NemID – kræver en billed-dokumentation for at blive sat i gang første gang. Med andre ord skal mange mennesker skanne deres pas ved hjælp af en app på deres mobil – eller de skal gå personligt ned i deres bank for at få åbnet MitID. Det er mere sikkert – javel – men også mere bøvlet.

Denne artikel kunne lyde, som om jeg er meget negativ over for MitID. Det er jeg som sådan ikke, men jeg kan omvendt se en masse udfordringer i implementeringen.

Der er mange tusinde danskere, som ikke føler sig sikre og fortrolige med at bruge digital kommunikation. Nu har de lige vænnet sig til NemID, og så skal de lære om igen. Nye brugernavne og passwords, farvel til CPR-numre og nøglekort, en besværlig åbning via skanning af passet….

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Google Pixel 6 dukker op 19. oktober