Bærbar med suveræn skærm

Danskere sjusker med kodeord

(Foto: Gerd Altmann / Pixabay)

Kan du nikke genkendende til dette her?

Du bruger kodeord på under 12 tegn. Du bruger det samme kodeord flere steder, eller du deler dine kodeord med familie og venner?

Hvis ja, ligner du de fleste andre danskere. De sjusker med deres passwords og giver på den måde digitale svindlere, hackere og cyber-kriminelle for let spillerum til at få adgang til vigtige og personlige oplysninger.

Danskernes digitale liv er nemlig afhængig af kodeord. Vi skal bruge passwords til alt fra mail, netbank og spil til online butikker og sociale medier.

Kodeord skal beskytte vores oplysninger – hvis de altså er stærke nok og ikke genbruges eller deles.

Vi bruger passwords og koder overalt i dag. (Foto: Mikhail Nilov / Pexels)

Det er til gengæld en udfordring for danskerne at leve op til: Kun 16 procent af os efterlever anbefalingen om, at kodeord skal være på mindst 12 tegn – og gerne en blanding af store og små bogstaver, tal og tegn.

Digitaliseringsstyrelsen har derfor lanceret en ny kampagne, der skal sætte fokus på sårbarhederne ved danskernes dårlige kodeords-adfærd. Samtidig skal kampagnen lokke os til at blive meget bedre til at vælge passwords og skifte dem med jævne mellemrum.

Kampagnen skydes i gang nu som opstart for oktober, der er den nationale cyber-sikkerheds-måned i Danmark.

Første skud er filmen om ”Familien Kodestærk”. Ligesom mange andre føler dens medlemmer sig ikke udsat og mener, at de har styr på deres brug af kodeord. I forskellige situationer ser vi imidlertid, at det kan gå gruelig galt.

På www.sikkerdigital.dk kan danskerne samtidig øve sig på at lave stærke kodeord og lære, hvordan man bliver bedre til at huske dem. Værktøjerne kan også bruges af forældre til at guide deres børn til god kodeords-adfærd.

Her er fem gode råd til bedre password adfærd:

  • Lav stærke kodeord. Et stærkt kodeord består af minimum 12 tegn og indeholder både store og små bogstaver eller tal
  • Brug ikke samme kodeord flere steder
  • Del aldrig dit kodeord med andre
  • Brug to-faktor- eller totrins-login, hvor det er muligt
  • Brug en password-manager til at holde styr på dine kodeord.

Den nye kampagne er en del af et fælles-offentligt samarbejde mellem Kommunernes Landsforening (KL), Danske Regioner og Digitaliseringsstyrelsen….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bærbar med suveræn skærm