Billig vej til Windows 11

Hvem styrer musikbranchen?

(Foto: Cottonbro / Pexels)

Vi tænker måske ikke så meget over det i det daglige, men rent faktisk er det kun nogle få mennesker, som styrer, hvilken musik vi lytter til.

Ikke kun er Spotify og Apple Music altdominerende, når det gælder streamet musik. Denne artikel drejer sig om de tre koncerner, der bestemmer indholdet til de to populære online tjenester.

Nye tal fra konsulentfirmaet Music & Copyright afslører, at Universal Music Group, Sony Music Entertainment og Warner Music Group sad på 70 procent af omsætningen i alverdens pladeselskaber i 2020.

Altdominerende er Universal, der har administrativt hovedkvarter i Holland, men i praksis styres fra Santa Monica i Californien. Universal alene står for 32,1 procent eller en tredjedel af al omsætning i digital og analog musik i denne verden.

Derfor kommer det næppe som en overraskelse, når BBC skriver, att de britiske konkurrence-myndigheder netop har indledt en undersøgelse af monopol-dannelse mod musikbranchens ”Big 3”. År efter år har de domineret og bestemt retningen for den musik, vi lytter til.

(Infografik: Statista.com)

Indtil 2018 havde uafhængige pladeselskaber medvind, men ”indie” pladeselskaber og kunstnere kunne se ud til at have mistet pusten sidste år. Da faldt deres globale markedsandel til 31,4 procent.

Den etablerede musik-industri oplevede et dyk i begyndelsen og midten af 2010’erne, hvor publikum gik bort fra at købe og downloade musik for i stedet at streame.

Siden er det imidlertid gået støt frem igen. Dog med en lille dæmper i væksten i 2020 på grund af Corona. Sidste år omsatte musik-industrien for “kun” 23,1 milliard dollars eller ca. 150 milliarder kroner. Det var 1,6 mia. dollars mere end i 2019.

62,1 procent eller næsten 2/3 af denne indtjening kom fra streamet musik. Salg af fysisk på f.eks. vinyl og dvd sad på 19,5 procent, mens digitale downloads var nede på 5,8 procent.

Små artister og pladeselskaber har svært ved at tjene penge på streaming giganter som  Spotify, Apple Music og Tidal. Derfor risikerer de også at blive undersøgt nærmere af monopol-myndigheder i både Storbritannien, EU og USA….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Billig vej til Windows 11