Interessen lav for iPhone 13

Én mobil-oplader til alle

(Foto: Solen Feyissa / Unsplash)

I dag besluttede EU Kommissionen, hvad der har været undervejs længe, Nemlig det store skridt til at udrydde de mange forskellige opladere til elektroniske gadges – først og fremmest mobiltelefoner.

Det sker gennem et forslag til ændring af direktivet for radioudstyr. Det skal harmonisere stikket på gadges, så det fremover vil være USB-C på alle mobiler, tablets, kameraer, hovedtelefoner, bærbare højttalere og håndholdte spille-konsoller.

Problemet vil først og fremmest gå ud over Apple, hvis iPhones kører med Lightning stik. Det bruger ingen andre end netop Apple.

I de seneste par år er Apple ganske vist begyndt at bruge USB-C på nogle af sine produkter som f.eks. iPad Pro, men de helt nye iPhone 13 telefoner kører fortsat med Lightning.

Apple forsøger også at glide udenom EU-problemerne ved at sælge sine iPhones uden ladeblokke. Så må folk genbruge deres gamle, hvilket er med til at begrænse mængden af elektronik-skrot.  Et af EU’s hoved-argumenter for at kræve en standard for ladere, så de kan bruges på kryds og tværs af alle gadges.

Beslutningen om at harmonisere opladere er en sejr for forbrugerne og for miljøet, mener Margrethe Vestager. (Foto: EU Parlamentet)

Den slags tricks vil dog ikke hjælpe Apple fremover. Hvis Kommissionens forslag bliver vedtaget af EU-Parlamentet – hvilket alle regner med – får Apple forbud mod at sælge sine produkter i Europa. Medmindre naturligvis at Apple retter ind og sætter USB-C stik på alle sine nye iPhones, iPads, MacBooks, Airpods og Watch ure.

Apple og andre fabrikanter får 24 måneder til at ændre deres produkter fra den dag, EU Parlamentet vedtager de nye regler. Med andre ord kan Apple trække pinen til i hvert fald iPhone 15. Før 2024 vil standarden næppe være helt gennemført.

Ifølge EU blev der i 2020 solgt over 420 millioner mobiltelefoner og andre bærbare elektroniske gades i Europa.

Næsten alle af dem kommer med en egen oplader, således at en forbruger i dag har tre opladerblokke i gennemsnit. Kun to af dem er typisk i brug.

38 procent af europæiske forbrugere klager over opladere, der er inkompatible med deres gadges. De bruger derfor årligt 18 milliarder kroner på at købe løse opladere.

Fremover skal vi ikke længere betale ekstra for, at der ligger en oplader med ved købet af en mobiltelefon. (Foto: Pexels / Pixabay)

EU har i mindst ti år arbejdet på at harmonisere strømstik på elektronisk udstyr. I den periode er antallet faldet fra 30 til i dag 3. Men nu skal det være – også selvom der står en frygt-indgydende modstander som Apple overfor.

”Europas forbrugere har været frustreret længe nok over opladere, der ikke var indbyrdes kompatible. De er endt i skuffer, skabe og på lossepladserne, selvom de fungerede fint nok,” forklarer EU’s vicepræsident for digital fremtid – danskeren Margrethe Vestager.

”Vi har givet industrien masser af tid til at komme op med sin egne løsninger. De er ikke kommet, så derfor er tiden nu moden til at tage loven i brug. Dette er en vigtig sejr for vores forbrugere og for vores miljø,” fortsætter hun.

Dagens forslag fra EU Kommissionen omfatter fjre punkter:

  • En harmoniseret ladeport på elektroniske gadges: USB-C vil være den nye fælles standard. Det vil gøre det muligt at lade alle sine gadges med samme USB-C blok – uanset fabrikat.
  • Harmoniseret hurtig-opladning vil forhindre, at fabrikanter kan begrænse lade-hastigheden imod reglerne. Det vil også sikre, at hastigheden vil være den samme, uanset hvilken kompatible ladeblok man anvender.
  • Opladeren bliver uafhængig af apparatet. Forbrugeren behøver ikke at betale ekstra for en lader, når de f.eks. køber en ny smartphone. EU regner med, at det sparer 1.000 tons elektronisk affald om året. Samtidig sparer forbrugerne 250 millioner euro i køb af ladere, de ikke har brug for.
  • Fabrikanterne skal fremover give bedre information til forbrugerne om deres opladeres ydeevne, hurtig opladning osv.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Interessen lav for iPhone 13