Xiaomi vil være nr ét

Taler du i mobil og cykler?

(Foto: Gjensidiige)

Når man skal have et kørekort til bilen, skal man gennemgå en køreprøve og lære en masse færdselsregler at kende.

Sådan er det ikke med cyklen. Den kan man blive sluppet løs på i trafikken, bare man kan holde balancen på den tohjulede jernhest.

Resultatet er, at mange danskere cykler rundt uden at kende færdselsreglerne. Eller skulle de kende dem – ignorerer de dem bare. Det oplever man f.eks. i forbindelse med den populære aktivitet at tale i mobil, mens man cykler:

Her viser en ny analyse, at hver tredje dansker ikke er klar over, at det er ulovligt at bruge håndholdt mobiltelefon. Præcist som, når man kører i bil. Til gengæld er håndfri tale via Bluetooth tilladt.

“Når man bevæger sig i trafikken, bør man selvfølgelig kende til de regler, der gælder. Ikke kun for ens egen sikkerheds skyld, men også for sine medtrafikanters. Hvis man har fokus væk fra vejen, risikerer man at bringe sig selv og andre i fare, og det er en situation, man helst skal undgå,” siger Henrik Sagild.

Han er skadedirektør i forsikrings-selskabet Gjensidige, der sammen med Kantar Gallup står bag den nye landsdækkende analyse blandt cyklister.

Undersøgelsen afslører, at uvidenheden mobilregler på cykel er størst i Midtjylland. Her kender hele 40 procent ikke, hvad man må og ikke må. I Nordjylland ved flest – 80 procent – at de ikke må bruge håndholdt mobil på cykelturen.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik er hver anden cyklist irriteret over medcyklisternes brug af håndholdt telefon i trafikken:

“Cyklister er langt mere sårbare i trafikken end bilister. For at passe på sig selv bør man fjerne alle distraktioner og fokusere på trafikken. Det gør man bedst ved at have fokus på at køre på cykel – ikke på telefonen,” understreger Henrik Sagild.   

Ifølge Vejdirektoratet blev 28 cyklister dræbt i trafikken i 2020, mens andelen af alvorligt tilskadekomne var den højeste på tværs af alle transportmidler. Hele 521 cyklister kom alvorligt til skade sidste år. 

Den nye undersøgelse er foretaget i juni 2021 blandt 1.591 repræsentativt udvalgte danskere. Her skulle de svare på, om de kendte reglerne for at benytte håndholdt telefon, mens man cykler. Svarene lød:

  • Ja 69 procent
  • Nej 28 procent 
  • Ved ikke 3 procent

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Xiaomi vil være nr ét