Verdens sikreste Android?

Slå græs med GPS

(Foto: Segway)

I sin tid blev Segway verdensberømt for sine to-hjulers elkøretøjer, som holder sig selv i balance og føreren sikker, når han eller hun drøner stående rundt i geografien. Segways er mest udbredte i USA, men man ser dem f.eks. til leje i det indre København.

Siden har Segway udbredt sit repertoire, så firmaet i dag sælger både elektriske løbehjul, eldrevne lænestole, gocarts, offroad cykler med elmotor og små eldrevne motorcykler.

Det seneste er, at Segway nu også hopper ud i plæne-robotter – og selvfølgelig sker det med en robot, der er mere avanceret end dem, vi ser drøne rundt på ti-tusinder af danske græsplæner.

Normalt skal man fortælle plænerobotten, hvor den skal køre. Den skal jo ikke udrydde blomsterne – kun græsset.

(Foto: Segway)

Det gør man f.eks. ved at spænde en signal-ledning ud langs plænen, som robotten skal bruges som ledetråd. Det er lidt besværligt, og man risikerer at snuble i den udspændte tråd.

Den nye Navimow fra Segway bruger i stedet en GPS satellit mange kilometer oppe på himlen til at dirigere plænerobotten. På den måde bliver den selvkørende slåmaskine en slags civil udgave af en militær drone, der ikke går til angreb på fjenden i Afghanistan, men på for lange græsstrå.

Segway kalder sin opfindelse for et ”Exact Fusion Locating System.” Det kan fastlægge Navimow robottens position med helt ned til to centimeters nøjagtighed. Langt mere præcist end de GPS’er, vi kender fra mobiltelefoner, biler og smartwatches.

Segway hævder, at Navimow kan fortsætte med at arbejde i nogle minutter, selvom GPS signalet skulle svigte. Plænerobotten indeholder nemlig kunstig intelligens, der kan huske sin græsplænes form.

Første gang, man bruger Navimow, skal man bruge kameraet og en app på mobiltelefonen til at fastsætte græsplænens grænser. Man kan også angive områder, som plænerobotten skal undgå – f.eks. statuer i plænen eller områder med nysået græs.

Navimow har nørjeds-sensorer. så den ikke kører ind i ting- (Foto: Segway)

Desuden rummer Navimow nærheds- og bevægelses-sensorer. De stopper straks plæneklipperen, hvis f.eks. børn og kæledyr kommer for tæt på.

Begynder det at regne, returnerer robotten til sin p-plads. Det samme gør den ved lavt batteri-niveau. Når ”tanken” er fyldt op, kan Navimow sættes til at fortsætte sin plæneklipning præcist dér, hvor den sluttede.

Segway robotten støjer kun med 54 dB og er udstyret med ekstra klippere og knive, så den kan trimme kanter og lignende. Den kan arbejde på skråninger op til 45 procent og er vand- og snavse-tæt efter IPX6 normen.

Segway vil lancere sin smarte Navimow i fire versioner, der passer til forskellige størrelser græsplæner. Den mindste til maksimalt 500 kvm koster 1.199 euro – ca. 9.000 kroner.

Den største model koster 2.500 euro – knap 19.000 kroner. Den kommer så også med både 4G, så man kan fjernstyre plæneklipperen over telefon-nettet. Desuden har den en GPS-baseret tyveri-alarm….

(Foto: Segway)

(Foto: Segway)

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Verdens sikreste Android?