Gør dine Apple ting grønnere

Charge 5 er mere end et fitness-ur

(Foto: Fitbit)

For nogle år siden var fitness-armbånd det store nummer, mens smartwatches ikke sådan rigtigt ville slå an hos det store publikum.

I dag har tingene ændret sig meget. Nu er smartwatches trendy takket være først og fremmest Apple, hvis Watch også er en klar nummer ét i markedet.

Det betyder dog ikke, at interessen er forsvundet for fitness armbånd. Der er stadig et stort publikum til motions-urene hos dem, der ikke vil have en stor krydder på håndleddet og ikke vil betale mange penge for funktioner og features, de alligevel ikke får brug for.

Alligevel er store fabrikanter af fitness-armbånd som amerikanske Fitbit og kinesiske Xiaomi begyndt at sælge gadges i begge kategorier – plus nogle, der nærmest bygger bro mellem motions-ure og smartwatches.

Fitbit Charge 5 rummer 200 trænings-sessioner og 300 øvelser til meditation, yoga og mindfulness. (Foto: Fitbit)

Google, der i dag ejer Fitbit, har sikkert lagt pres på, at urene får flere avancerede funktioner, som kan hæve sig op fra massen. Det nye Fitbit Charge 5, som havde verdens-premiere i dag, er sådan et eksempel.

Charge 5 har f,eks, fået et mere afrundet design end forgængerne og touch skærm, der er mindst dobbelt så lysstærk som den på Charge 4 fra sidste år.

Dertil kommer, at Charge 5 kommer med både GPS, ECG til elektro-kardiogrammer og EDA-sensorer til registrering af stress niveau. Sidstnævnte foregår ved at måle små ændringer i ens fingres svedkitler.

Charge 5 er blevet 10 procent slankere og mere strømlinet at se på. Uret har også fået side-paneler I rustfrit stål, der fungerer som sensorerne til de nye ECG og EDA systemer.

Trods den mindre fysiske størrelse har Fitbit kunnet opretholde samme batteri-levetid – nemlig syv dage på en opladning.

Den kendte skuespiller Will Smith er hyret som ambassadør for Charge 5 uret. Han kunne også godt trænge til at tabe sig og komme i bedre form. (Foto: Fitbit)

En ny sensor, der justerer det nye AMOLED display efter omgivelsernes lysforhold, hjælper nok på batteri-forbruget. Det til trods for, at skærmen altid er tændt med visning af klokken, trænings-tal osv.

Skærmen kan nu vælges med over 20 forskellige designs, Charge 5 kan vise notifikationer fra både iPhone og Android, men de fleste funktioner opnås ved at parre motions-uret med en Android telefon. Det er jo trods alt Google, der ejer Fitbit i dag.

Flagskibet i den nye Charge 5 features kommer også i Fitbits dyrere smartwatches og kræver et Fitbit Premium abonnement:

Så får man adgang til Daily Readiness, der måler og beregner brugerens dagsform og optimerer anbefalinger til aktivitet og træning derefter. F.eks. kan Charge 5 foreslå længere pauser mellem de enkelte øvelser og belastninger.

Daily Readiness bygger sine vurderinger på tre faktorer: Brugerens aktivitet og fysiske anstrengelser – søvn og hvile i det seneste døgn – samt variationerne i hjerte-frekvensen.

Her ses eksempler på den nye Daily Readiness feature. (Foto; Fitbit)

Daily Readiness kan arbejde sammen med en app til stress kontrol. Den kan hver morgen give brugeren et indblik i hans eller hendes mentale overskud.

App’en kan hjælpe med at vurdere, om man kan påtage sig flere udfordringer resten af dagen, eller man i stedet burde bruge tid på at genoplade batterierne med meditation, yoga, mindfulness og hvile. I den forbindelse bruges motions-urets nye EDA sensor, der måler stress niveauer.

Når vi nu er ved sensorerne, er Charge 5 kun forberedt på EKG,. En app er på vej, der kan lade uret måle hjerterytmen 24 timer i døgnet. Den skal bl.a. kunne advare om hjerte-flimren og vil producere en PDF-rapport via et tilknyttet smartwatch og tablet. Den kan man så dele med sin doktor.

Charge 5 kan også alarmere, hvis hjerterytmen varierer mere end normalt. Samtidig måles blodets iltmætning (SpO2 og ilt-optagelse (VO2). Alt sammen ting, man ikke forventer at se i et fitness-ur, men måske nok i et langt dyrere smartwatch.

Fitbit Charge 5 kan forudbestilles i dag på www.fitbit.com. Nyheden lander i butikkerne fra slutningen af september. Priserne begynder ved 1.399 kroner og inkluderer seks måneders gratis medlemskab af Fitbit Premium. Det koster ellers 69 kroner om måneden….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Gør dine Apple ting grønnere