Motorola giver 108 MP kamera

Verden er ikke nok

(Illustration: Echo Environmental)

Hvis alle mennesker levede ligesom danskerne, ville det kræve 4,3 planeter af jordens størrelse for at tilfredsstille behovet for naturlige ressourcer hvert år.

Med andre ord frådser vi med de ting, som Moder Natur stiller til rådighed for os. Danskerne er slemme, men langt fra værst. 13 andre lande bruger mere end vi danskere.

Det viser den årlige “Earth Overshoot Day”, som blev holdt i dag. Den viser nemlig, at mennesker på Jorden ikke må bruge flere ressourcer resten af i år. Alt, hvad vi bruger nu, er mere, end naturen kan skabe og genoprette.

På grund af Corona faldt verdens ressource forbrug en del i 2020. Da faldt “Earth Overshoot Day” næsten en måned senere end i år – nemlig den 22. august. I år er det på præcist samme dato som i 2019 – den 29. august.

Industri-lande har den største skyld i det store ressource forbrug, fortæller NGO’en Global Footprint Network. Her udregnes den årlige dato, hvor vi bruger mere af naturen, end den kan reproducere.

Mange tror sikkert, at USA må være den store synder. Amerikanerne ligger højt, men er kun nummer fire blandt verdens mest ressource-forbrugende lande.

(Infografik: www.statista.com)

 

Qatar, Luxembourg og Emiraterne ligger højere. Hvis alle på jorden brugte lige så meget som dem, skulle vi have mellem 5,5 og 9,1 planeter af jordens størrelse.

Som nævnt bruger vi danskere i år 4,5 gange mere, end vi burde maksimalt. Det er et niveau, vi har ligget på i flere år, mens andre landes forbrug er steget.

Danmark klarer sig derfor relativt bedre: I år er vi rutsjet ned på en global 14. plads, hvor vi i 2020 lå som nummer 12 og i 2019 som nummer ni.

Ifølge WWF’s danske afdeling er den gode nyhed, at Danmark forbedrer sig ved at udlede en anelse mindre CO2 i forhold til sidste år.

Det ændrer dog ikke ved, at danskerne i år allerede nåede vores lokale ’Overshoot Day’ den 26. marts.

Hvor Danmark med sin høje levestandard ligger på 4,5 jorde, kan kineserne nøjes med 2,3. Indien er med 0,7 mindre forbrugende, selvom landet har næstflest indbyggede i verden.

(Infografik: www.statista.com)

Indonesien kan holde sin Earth Overshoot Day den 18. December 2021, hvilket markerer, at landets ressource forbrug er næsten i balance.

Global Footprint Network tager f.eks. forbruget af træ, fisk og landområder til afgrøder med i sine kalkulationer. Også forurening bliver regnet med.

De tal er vokset næsten konstant over de seneste fire årtier. I 1970 kunne Earth Overshoot Day holdes den 30. december. I år altså fem måneder tidligere.

Ideen til at markere en årlig dag for balancen i naturen blev skabt af briten Andrew Simms fra tænketanken New Economics Foundation. Han gik i samarbejde med Global Footprint Network i 2006, hvor den første Earth Overshoot Day blev holdt.

Året efter kom World Wildlife Foundation – verdens største natur-organisation – med i projektet….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Motorola giver 108 MP kamera