Robot er OL's nye basketball stjerne

Nokia svælger i retro

(Foto: Nokia / HMD Global)

I dag er Nokia den eneste fabrikant, der lader os huske, at der fandtes mobiler, før iPhone og Android smartphones kom på markedet.

Siden genstarten under finsk-kinesiske HMD Global, der har rettigheden til Nokia navnet i telefoner nu om dage, har vi set to parallelle serier af nye Nokia mobiler.

Den ene indeholder moderne Android smartphones – den anden skægge retro-kopier af gamle Nokia bestsellere med historisk baggrund.

Nokia har netop præsenteret nyheder i begge kategorier: I smartphones er det Nokia X20, der er en hårdfør ”håndværker-mobil”, der opfylder militære krav til at vand, støv og fald fra højder.

Den anden nyhed er mere original: Nokia genopliver nemlig 6310 modellen fra for tyve år siden. I samme ydre design, men med mere up-to-date elektronik som farveskærm og 4G radio.

I 2001 og 2002, hvor den lidt stærkere Nokia 6310i model kom på gaden, var de forretningsmændenes drøm af en mobiltelefon.

Med sine ret elegante linier i sølv og grå eller sort og guld passede Nokia 6310 perfekt til jakkesæt og attaché taske.

Det her var kræs for 20 år siden. Nokia genopliver i dag klassikeren 630. (Foto: Nokia / Facebook)

Så populær og velrenommeret var Nokia 6310, at Mercedes udvalgte den som første mobiltelefon, der blev integreret i S-klasse luksus-limousinen. Med egen skræddersyet holder ved siden af gear-stangen.

Nokia 6310 leverede såmænd også ægte teknologiske nyheder for 20 år siden:

I-modellen var f.eks. Nokias første med tre GSM radiobånd i. Det gav en mærkbart bedre mobil-modtagelse. Og så var 6310 Nokias første med trådløs Bluetooth kommunikation i.

Jeg har selv ejet en 6310i  lige efter årtusinde-skiftet og kan sagtens genkende den i Nokias helt nye version.

Tasterne sidder “som altid”. Skærmen er på 2,8 tommer og nu i farver – ikke sort/hvid som i 2001. Der sidder en slags joystick panel over tastaturet, og telefonen vejer kun 111 gram. Det halve af mange store smartphones i dag.

Der er indbygget FM-radio og MP3 musik-afspiller, der kan udvides med et 32 GB microSD kort. Med andre ord kan man bære rundt på en anseelig musik samling på den lille mobil, og man behøver ikke streame fra Spotify.

Desuden rummer Nokia 6310 anno 2021 et kamera på beskedne 0,3 megapixel. Der er et klassisk hovedtelefon-stik og sågar ”Dual SIM”, så man kan have to telefon-numre på samme mobil.

For 20 år siden var den første Nokia 6310 en meget avanceret lille sag. Den rummede f.eks. første generation af Bluetooth, og man kunne arbejde med en slags forløber til de nuværende brugerflader. WAP hed online siderne – her er det en tidlig udgave af Wikipedia. (Foto: Heikoriffeler / Wikimedia).

Endelig kan den retro Nokia 6310 noget, som ingen moderne smartphones bare kommer i nærheden af: Den kan køre i op til 21 dage på en batteri-opladning. Mange ejere af en stor mobil i dag er glad, hvis deres nuværende kører i et helt døgn uden besøg ved en tændt stikkontakt.

Men selvfølgelig – hvad skal man bruge en Nokia 6310, når man ikke lige vil svælge i nostalgi og erindringer om at have været en pioner i mobiltelefoner for 20 år siden.

Man kan faktisk godt bruge en ny Nokia 6310 til noget fornuftigt;

Den ”gamle” nyhed  er f.eks. fin som mobil nummer to, som man kan have med i selv små lommer, når man ikke vil andet end tale i telefon, sende og modtage sms eller høre musik via øretelefoner.

Nokia foreslår også, at retro telefoner kan bruges til ”detox” – en periode, hvor man forsøget at leve uden sociale medier og al stresset fra moderne online forbundet livsstil. Med 6310 har man stadig forbindelse til verden via mobil-nettet.

Det må mange danskere også have opdaget. Hvert år sælges der nemlig langt over 100.000 ”feature phones” her i landet. Det er langt færre end smartphones, men alligevel.

Når Nokia 6310 kommer i butikkerne, skal den lille ”cute” mobil koste 40 euro eller ca. 300 kroner. Det er da lige til at overleve….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Robot er OL's nye basketball stjerne