Ny Huawei om 14 dage

Hvor er det bedst at være digital nomade?

(Foto: Mimi Thian / Unsplash)

Hvis der er et teknologisk fænomen, som har fået sit helt store gennembrud her under Corona pandemien, er et videomøder.

Kun en lille del af befolkningen kendte til programmer som Zoom, Microsoft Teams eller Google Meet, inden vi blev overfaldet af den onde virus.

I dag ved de fleste, hvordan man bruger videomøder på laptop, mobil eller tablet. Både til arbejde, undervisning og private online samtaler med venner og familie.

Den anden mega-trend, som har vist sig under Corona, er digitale nomader eller ”remote workers”, som amerikanerne foretrækker at kalde dem.

Det er folk, der lever i deres laptop. De skal blot have en rimelig hurtig internet linie. Så kan de leve og arbejde hvor som helst i verden.

Mange drømmer om at arbejde som en digital nomade på en eksotisk paradis-ø- (Foto: Peggy Anke / Unsplash)

Flere danske hoteller opsnappede trenden i løbet af det seneste år. De tilbyder værelser med særlig kontor-indretning eller deciderede kontor-områder, som folk kan leje i kortere eller længere tid.

Mere eksotisk er tilbud fra f.eks. Maldiverne, Thailand, Seychellerne og en hel stribe øer i Karibien, der alle gerne vil lokke digitale nomader til at arbejde i strandkanten i et halvt eller et helt år.

Meget oplagt har den tyske bolig-portal Nestpick.com undersøgt markedet for at finde ud af, hvilke storbyer verden over der er de bedst egnede for digitale nomader eller fjern-arbejdere.

Nestpick er markedets største online platform til at finde møblerede lejligheder, der typisk lejes på månedlig basis. Portalen har boliger over det meste af verden.

Med sin omfattende knowhow som basis udvalgte Nestpick 75 storbyer, der ofte bliver nævnt som særlig gode at bo i.”. Blandt dem er også de storbyer, der har reklameret med deres lyst til at modtage digitale nomader fra hele verden.

Disse 75 byer blev så analyseret ud fra tre overordnede kategorier – prisniveau og infrastruktur, lovgivning og frihed samt ”livability”. Kombinerer man de kriterier, finder man frem til de gode steder at flytte til og arbejde fra.

(Foto: Helena Lopes / Pexels)

Melbourne i top, men København….
Lad det være sagt lige med det samme: København ender helt nede på en skuffende plads som nummer 70 af 75 målte storbyer.

Her har Danmark rigtigt meget at forbedre, hvis vi skal opnå et image som et land, der er med på de digitale noder. Resultaterne fra Nestpicks ”Work-from-anywhere-index” stemmer nok ikke overens med mange politikeres, erhvervsfolks og hotel-ejeres opfattelse af dem selv.

Melbourne i Australien er til gengæld den bedste storby i verden af flytte til som digital nomade. Byen scorer højt på ”leveværdige” faktorer som sikkerhed, sundheds-sektor, kultur og fritids-tilbud.

Desuden har Melbourne opbygget en fremragende infrastruktur for fjern-arbejdere. Byen udsteder f.eks. særlige visa til digitale nomader.

Kun ti byer i analysen udsteder den slags visum. Ud over Melbourne er det Sydney, Dubai, Mexico City, Lissabon, Reykjavik, Tallinn, Athen, Zagreb og Prag.

(Foto: Andrea Piacquadio / Pexels)

Verdens næstbedste storby til digitale nomader er Dubai med Sydney på tredjepladsen. Lidt mærkeligt med de australske placeringer, for lige nu vil landet slet ikke have udenlandske turister ind i resten af 2021.

Rio de Janeiro har de billigste kontor-faciliteter til moderne tiders nomader. De koster i gennemsnit 119 euro om måneden – ca.   kroner. Sankt Petersborg er også pænt nede i pris – 139 euro – mens det koster 169 euro om måneden at leje en kontor-arbejdsplads i Istanbul.

Las Palmas på Mallorca har de bedste vejrforhold af alle 75 testede storbyer. Tallinn i Estland byder til gengæld på den laveste forurening og støj.

Amerikanske storbyer ligger så helt i top, når det gælder procenten af indbyggere, der er fuldt vaccinerede for Corona. I Boston er det 63,31 procent – i Honolulu på Hawaii 54,89 procent.

Her er så de 10 bedste storbyer i verden til digitale nomader. Den bedste har indeks 100:

  1. Melbourne i Australien – 100
  2. Dubai i Emiraterne – 96,64
  3. Sydney i Australien – 92,62
  4. Tallinn i Estland – 88,11
  5. London i England – 87,18
  6. Tokyo i Japan – 86,81
  7. Singapore – 85,50
  8. Glasgow i Skotland – 84,74
  9. Montreal i Canada – 84,07
  10. Berlin i Tyskland – 82,88

København landede helt nede på en 70. plads med et indeks på 66,20. Kun Istanbul i Tyrkiet, Bruxelles i Belgien, Shanghai i Kina, Marrakesh i Marokko og Medellin i Colombia klarede sig dårligere.

(Foto: Peggy & Marco Lachmann-Anke / Pixabay)

Digitale nomader bliver mange flere
Den globale Corona pandemi har fået mange mennesker til at revurdere deres personlige prioriteter og nuværende levevis:

Stadig flere spørger sig selv, om det ikke kunne være muligt at arbejde fra andre steder. Eller rettere fra hele verden inklusive en paradis-ø.?

“Vores nye analyse viser, at teknologi og mennesker har bevæget sig hurtigere end infrastrukturen i storbyer,” forklarer Omer Kucukdere. Han er stifter af og direktør i Nestpick.

”Mange lande har stadig lovmæssige barrierer, der gør det svært for udlændinge at flytte deres arbejde dertil. Det kan f.eks. både være adgangen til arbejds-tilladelser og skattemæssige forhold,” fortsætter han.

Nestpicks topchef forventer, at vi vil se flere og flere højt uddannede og højt lønnede folk forlade deres nuværende travle og business-orienterede storbyer for i stedet at flytte til miljøer, hvor de kan føre en mere afslappet livsstil. Ganske enkelt få en bedre “work-life-balance”.

”De har penge med hjemmefra og vil også fortsætte med at tjene godt, efter at de er flyttet. Derfor må de være attraktive for alle storbyer at få som gæster i kortere eller længere perioder,” understreger Omer Kucukdere.

(Foto: Daria Shevtsova / Pexels

Sådan blev der målt
Som nævnt har Nestpick målt de 75 storbyer ud fra tre overordnede kriterier – prisniveau og infrastruktur, lovgivning og frihed samt ”livability”.

I den første kategori kiggede analytikerne bl.a. på de basale omkostninger i hver by og, hvor meget besvær der var for at opbygge sit eget lille fjern-kontor. Heri indgik f.eks huslejer, internet hastighed og priser.

I kategori to kiggede Nestpick f.eks. på lokale skatteforhold, mulighed for arbejds-visum og, hvor godt udlændinge bliver taget imod, når de vil arbejde og ikke bare holde ferie.

Under begrebet “livability” kom så klima, forurening, kultur, fritids-aktiviteter og personlig frihed. Det kunne f.eks. være åbenhed over for homoseksuelle.

Til sidst tog Nestpick også den aktuelle Corona pandemi med i sit overordnede billede af de gode og de mindre gode storbyer at være digital nomade i.

Analytikerne tjekkede sundheds-sektorens kvalitet, hvor stor en procentdel af befolkningen der var vaccineret osv.

Det brugte Nestpick som indikator for, hvordan de lokale regeringer reagerer over for en krise. Og sådan en kan jo altid komme igen….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ny Huawei om 14 dage