Zoom bliver sjovere

Pas på FluBot på Android

(Foto: Sora Shimazaki / Pexels)

Sidste år fik Google pæn stor succes med at bruge kunstig intelligens til at beskytte de apps, som man henter i Play butikken.

Problemet er bare, at sikkerheds-nettet kun gælder apps fra Play Store og de Android smartphones og tablets, som de nye apps bliver downloadet til.

Henter man apps andre steder end i Googles egen butik, er de ikke ekstra beskyttet. Heller ikke de enheder, de ligger på.

Netop denne kendsgerning udnytter den nye FluBot malware, der i øjeblikket spreder sig med samme hast, som var den en rigtig virus.

FluBot formerer sig via de navne og numre, man har liggende på sin telefon. Alle ens kontakter kan blive ramt, hvis de bruger en Android telefon eller tablet.

Den nye malware forsøger at opsnuse brugernavne og passwords, som mobil-ejeren benytter på internet. Det gør den ved hjælp af gammel-kendt trick, som desværre fungerer den dag i dag:

Den nye FluBot malware spreder sig via din Android mobils telefonliste. (Foto: Sora Shimazaki / Pexels)

Når FluBot har ”stjålet” navne og numre fra adresse-listen på den telefon, den har inficeret, vil alle de pågældende modtage en sms-besked.

Den hævder at komme fra en populær pakke-service eller online-butik og indeholder et link, som man opfordres til at klikke på for at se, hvor langt ens bestilling er nået.

Selvfølgelig er linket falsk: Det fører til en skjult webside, hvor man bliver spurgt om at installere en lille app.

Normalt tillader Android ikke, at man installere ting fra ikke-godkendte kilder, men også dét kan FluBot snige sig udenom: Teksten på skærmen fortæller, hvordan man slukker den Android spærre.

Er en Android telefon eller tablet først inficeret, stjæler FluBot angiveligt alt, hvad der er værd at hugge: Brugernavne, kodeord, detaljer fra online bank osv.

Tilsyneladende kan FluBot ikke smitte til iPhones, men Englands National Cyber Security Centre (NCSC) opfordrer alligevel Apple brugere til at slette sms’en med det samme og ikke bruge linket, hvis de skulle modtage den farlige besked på deres telefon.

Her er NCSC specialisternes gode råd til at håndtere FluBot, hvis man har mistanke om, at man er blevet ramt….

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Zoom bliver sjovere