Hvor skeptiske er I over for 5G?

Denne laptop er som LEGO

(Foto: Framework)

En af problemerne med moderne gadges og elektronik er, at de er bygget så kompakt, at de næsten ikke kan skilles ad. Det kræver i hvert fald specialister at gøre det.

Det betyder, at reparationer generelt bliver dyrere. Desuden kan man ikke bare sådan udskifte og opgradere dele af en smartphone, laptop eller tablet.

Nogle få fabrikanter har forsøgt at ændre på den kendsgerning. Som regel med det grønne genbrugs-flag højt hævet.

Når man kan udskifte f.eks. processor eller kamera på en mobiltelefon, forlænger man dens levetid – og verden vil få en lille smule mindre elskrot.

(Foto: Framework)

Google forsøgte i en årrække med sådan et forsøg i skikkelse af sit Ara projekt for en mobil, der var sammensat som med LEGO klodser.

Ara overlevede ikke længe, så den eneste relativt grønne mobil på markedet i øjeblikket er hollandske Fairphone.

Nu får Fairphone følgeskab af det nystartede firma Framework i Californien. Her har man netop præsenteret verdens første modul-opbyggede laptop, der nærmest legende let kan opgraderes, repareres eller skræddersys til brugeren.

Den første Framework laptop kommer med en lille skærm på 13,5 tommer. Den kan vise 2.256 gange 1.504 punkter – lidt usædvanlige værdier. Det nærmeste, man kan kalde det, er vel Quad HD eller en meget fin Full HD+ variant.

Belært af erfaringer fra Corona og den stigende brug af videomøder har Framework laptoppen et ekstra godt kamera på 1.080 punkter. Kameraet kan lukkes både manuelt og automatisk. (Foto: Framework)

 

Indenbords sidder den nyeste elektronik med 11. generation Intel Core processorer, op til 64 GB RAM og 4 TB SSD-lager. Med andre ord er Framework en rigtig kraftkarl og ikke en grøn svækling som Fairphone.

Hele hovedprintet i den nye laptop kan nemt tages ud og blive erstattet med stærkere indmad, når den er til rådighed – f.eks. om et år med Intels 12. generation processorer eller hurtigere RAM-chips end de nuværende DDR4 typer.

Via et snedigt system af udvidelseskort kan man skræddersy sin Framework laptop med ekstra porte, bedre grafikchips osv. Også display, tastatur og batteri kan udskiftes nemt.

Den grønne tanke genfinder vi i laptoppens indpakning. Den ydre skal er således fremstillet af 50 procent genbrugs-aluminium.

Ligesom på dyre luksusbiler som Rolls-Royce kan man se, hvilke folk der har skruet Framework laptoppen sammen fra fabrikken af. (Foto: Framework)

Mindst 30 procent af den anvendte plastik skal også komme fra genbrug. Hele herligheden vejer kun 1,3 kilo og er 1,6 centimeter tyk.

Framework vil sælge sin opsigtsvækkende laptop i flere standard konfigurationer, der alle har Windows 10 Home eller Pro som styresystem.

Folk vil desuden kunne købe en særlig gør-det-selv variant, som de selv kan skrue sammen helt efter egen lyst og behov.

Priserne er endnu ikke offentliggjort. Kun, at der åbnes for forud-bestillinger om få uger. Selve laptoppen skal kunne leveres fra sensommeren….

(Foto: Framework)

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvor skeptiske er I over for 5G?