217 nye ikoner til iPhone

Chrome overhaler Mac

(Foto: HP)

(Opdateret) De små og billige Chromebook laptops har hidtil ført lidt af en skygge-tilværelse på det danske marked. Når folk køber bærbare, er det enten Macbooks eller Windows pc’er.

I USA har Google haft meget større succes med sine notebooks, der kører med Chrome styresystemet og kommer uden harddisk. De skal være online hele tiden, når man bruger dem.

Nu viser nye tal fra analyse-firmaet IDC, at salget af Chromebooks er mere end firdoblet i anden halvdel af 2020. Altså, mens Corona pandemien rasede overalt.

Forklaringen er selvfølgelig, at millioner af mennesker er blevet sendt på hjemmebane eller skal gå i skole online. Til det formål er de små, lette og ret billige Chromebooks helt oplagte.

(Foto: HP)

Google har derfor overhalet salget af de noget dyrere MacBooks på verdensplan.

Det begyndte så småt i andet halvår af 2020, hvor Chrome OS nåede op på 10 procent markedsandel verden over, mens MacOS stod stille på 7,6 procent.

Siden er Chromebooks stormet frem til 11,5 procent i tredje kvartal og videre til 14,3 procent i oktober, november og december, hvor de seneste nye tal stammer fra.

I samme perioder fløj MacBook markedsandelen op og ned. Den var på kun 5,8 procent for et år siden. Derpå steg den til 8,4 procent sidste sommer for at ende på 7,7 procent i julekvartalet.

(Grafik: IDC)

Også Windows kan skam mærke Chromebooks fremstormen. Ifølge IDC faldt markedsandelen for laptops med Microsofts styresystem fra 87,5 procent i begyndelsen af 2020 til 76,7 i slutningen af året.

IDC ser dog ud til at være uenig med andre analyse-firmaer, når det gælder markedsfordelingen af i verden:

Konkollegerne fra StatCounter vurderer således, at Apples MacOS sidder på 16,91 procent af alle pc’er brugt her i januar 2021. ChromeOS havde til gengæld kun 1,91 procent og Windows godt 81.

I den forbindelse skal man være opmærksom på, at StatCounter måler på pc’er som helhed – altså både desktops og laptops. ChromeOS kører udelukkende på små bærbare.

En række kendte pc-fabrikanter fremstiller Chromebooks i lange baner. Det er f.eks. Lenovo, HP, Dell, Acer, Samsung, Asus og Toshiba…

Her ses pc-styresystemernes markedsandele ud for hele 2020. Windows er klart dominerende, men Chrome har overhalet MacOS. (Infografik: Statista)

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

217 nye ikoner til iPhone