Varehuse løber om kap

Fiber bliver vildt hurtigt

(Foto: Chaitawat Pawapoowadon / Pixabay)

I forbindelse med Corona pandemien har mange danskere fået opgraderet deres internet forbindelser.

De skal nu kunne bære flere brugere på samme tid og leve op til øgede krav om hastighed, når man bruger videomøder, kaster sig ud i de nyeste computerspil eller bliver undervist online.

Mange danskere har derfor i dag fiber- eller koaxial-kabler, der leverer hastigheder op til 500 eller 1.000 Mbit i sekundet.

Det er vildt hurtigt, når man sammenligner med, hvad man kunne få for bare tre-fire år siden. For slet ikke at nævne internet forbindelser for 15-20 år siden, hvor man næsten kunne se hver datapakke blive kørt ind på trillebør.

Men som alt andet i tech-verdenen sker der en konstant udvikling:

Vi ser det i øjeblikket tydeligst med 5G, der gør mobiltelefon nettene nærmest lige så hurtige som fiberkabler.

Fibrene følger dog med op. Nokia og det britiske teleselskab Vodafone har således udviklet en ny bredbånds teknologi, der kan sende 100 gigabits i sekundet (Gbps) – 100.000 Mbit – på en enkelt bølgelængde.

Vores stadig mere avancerede internet vaner stiller øgede krav til netværkenes hastighed. (Foto: Somil Kumar / Pexels)

Det er 100 gange hurtigere end de bedste fiberlinier, som private i dag kan købe i Danmark. I new Zealand, Japan og i enkelte amerikanske storbyer er man nået op på 10 Gbps.

Nokia og Vodafone har hentet den nye super-teknologi ud fra laboratorierne og afprøvet den i det virkelige liv.

Det vil sige på linien mellem teleselskab og forbrugeren, som i branche jargon ofte kaldes for ”last mile.” Det plejer at betyde, at den vil blive solgt kommercielt på markedet om nogle år.

Gennembruddet er kommet, fordi det er lykkedes udviklerne at fin-tune eksisterende 25 Gbps optiske fiberkabler, så de kan håndtere den fire-dobbelte hastighed. Det er bl.a. gjort ved at anvende en helt ny generation af digitale signal processorer (DSP).

I netværkene bruger Nokia og Vodafone også såkaldt ”flexible rate transmission”. Her placerer man grupper af modemer eller optiske netværks-enheder (ONU’er) i en gruppe.

Enhederne har samme egenskaber som f.eks. datatab eller spredning. Ved at samle dem i en gruppe, bliver data-transmissionen mere effektiv, samtidig med at forsinkelser – latency – og strømforbrug reduceres.

Nokia og Vodafone mener, det er realistisk at se 50 og 100 Gbps fiber-netværk i bred anvendelse i anden halvdel af dette årti….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Varehuse løber om kap