Facebook nyheder nærmer sig

I år kan uret måle blodsukker

(Foto; Kamil S / Unsplash)

Gennem flere år har der rumsteret rygter om, at Apple var ved at udvikle et Watch, der kunne måle blodsukker, uden at diabetikere skulle prikke hul på huden.

Skulle det lykkes, ville Apple for alvor sikre sit populære smartwatch et gennembrud som et praktisk medicinsk værktøj.

Det er Apple Watch allerede et stykke hen ad vejen, fordi det ligesom konkurrerende ur fra f.eks. Samsung, Garmin og Huawei kan måle hjerterytme, puls, krops-temperatur, søvn-kvalitet, blod-iltning. Urene kan sågar lave et elektro-kardiogram (EKG).

En rapport fra det vel-informerede medie ETNews i Sydkorea fortæller nu, at 2021 bliver året, hvor Apple Watch omsider får blodsukker måling på repertoiret.

Samsung og Apple er ivrige efter at få blodsukker måling med som et tilbud i deres sundheds-apps. (Foto: Samsung)

Og nok så interessant: Apple bliver ikke ene om at hjælpe verdens 463 millioner diabetikere. I Danmark lider 5,3 procent af befolkningen af sukkersyge.

Forleden viste jeg her på Leifshows.dk verdens første smartwatch med integreret blodsukker måling. De hedder Quantum og stammer fra Japan.

Quantum Operation viser, at det teknologisk er praktisk muligt at hjælpe diabetikere uden ”blodbad” på fingerspidsen.

Med al respekt for Quantum skal der dog nok store navne som Apple eller Samsung i spidsen, før disse ure bliver en stor succes med global udbredelse.

Her er markedet første smartwatch med integreret blodsukker måling. Det stammer fra japanske Quantum Operation. (Foto: Quantum)

ETNews fortæller ikke, om de to giganter bruger samme teknologi til at måle blodsukker ”non-invasivt”. Det vil sige uden at prikke hul på en blodåre.

I så fald vil det formentlig være ved hjælp af en laserstråle. Lidt i samme stil, som de i øjeblikket måler blod-iltning på.

Den nye feature vil indgå i Apples og Samsungs mere og mere omfattende Health apps, der kører både på smartwatch, mobiltelefon, tablet og pc.

Et smartwatch vil kunne gøre livet for diabetikere meget lettere. Via en app vil man kunne indstille, hvor ofte blodsukker-målingen foregår.

Millioner af diabetikere verden over venter på en smartere metode at måle blodsukker på end at prikke hul på fingeren flere gange om dagen. (Foto: PhotoMix Company / Pexels)

Måleresultatet kan så sendes til et program på diabetikerens mobiltelefon, tablet eller laptop og her samles i en database, som patienten deler elektronisk med sin læge, klinik osv.

I dag skal diabetikere huske at prikke hul på fingeren manuelt med regelmæssige mellemrum. Blodet føres over på en test-strimmel i et lille handy apparat, hvor resultatet så kan aflæses på et display.

De mest avancerede målere kan overføre resultaterne via Bluetooth til en app på mobilen, men langt de fleste diabetikere skriver stadig deres måleværdier med kuglepen i en speciel kalender på papir:

Danske Galaxy Watch 3 og Galaxy Watch Active 2 brugere kan inden længre måle deres blodtryk og EKG via deres ur. (Foto; Samsung)

SIDSTE NYT:

Samsung har netop meddelt, at de seneste nye målinger af blodtryk og EKG nu også kommer til Europa og Danmark i urmodellerne Galaxy Watch 3 og Galaxy Watch Active 2.

Indtil nu har disse features kun været godkendt i USA og Sydkorea. En EU-godkendelse skal være umiddelbart forestående.

De avancerede sundheds-målinger vil være del af Samsungs Health Monitor app. EKG-delen vil bl.a. kunne fortælle brugeren, om hans eller hendes hjerte-rytme er normal (“sinus”), eller tikkeværket kører ujævnt (AFib).

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Facebook nyheder nærmer sig