Danmark er dyrt

Få dig et lager af brint

(Foto: Lavo)

Med de få timer med høj sol, som vi har i Danmark, er rent soldrevne huse og hjem nok bare en drøm. Til gengæld går det meget bedre med vind-energi. Blæsevejr har vi jo hele tiden.

I Danmark har vi generelt et godt elnet, der løber ud i alle kroge af kongeriget. Derfor er denne teknologiske nyhed måske ikke helt så relevant på vores breddegrader.

På den anden side fortæller den om nye batterier, der kan gøres så stærke – og alligevel så kompakte – at de sagtens kan placeres på siden af huset.

Dér kan de opsamle og lagre energi nok til at holde en hel husholdning kørende med strøm i to hele døgn.

Batterier er måske heller ikke det helt rigtige udtryk for det nye Lavo Green Energy Storage System fra Australien.

(Foto: Lavo)

Det lagrer nemlig ikke energien i lithium batterier som f.eks. Teslas meget omtalte Powerwall 2. De sælges f.eks. i USA, hvor de bruges til at opsamle solenergi om dagen, der så kan bruges til at give lys og strøm til huset om natten. På den måde bliver boligen helt CO2 neutral, og man sparer udgifterne til elselskabet.

Lavo satser i stedet på brint – hydrogen – som lager. Det placeres i en tank, der måler 1,7 gange 1,2 gange 0,7 meter og vejer 324 kilo. Alene dét forhindrer nok systemet i at blive stjålet, når hus-ejerne ikke er hjemme.

Lavo forbindes til husets solceller, private vindmølle og vandledningen. Ved hjælp af overskuds-strøm sendes vandet igennem en elektrolyse, der frigiver ilt og udskiller flydende brint. Det kan man så lagre i en slags hydrid super-svamp. Det sker under tryk ved 30 bar.

Lavos nye system kan lagre omkring 40 kilowatt timer af energi, hvilket er tre gange så meget som Teslas nuværende Powerwall 2.

Skulle brint-lageret til to døgn løbe tør, kobler Lavo automatisk over på en lille brændsels-celler og et 5 kHh lthium batteirer til at overtage energi-forsyningen i et stykke tid.

Hele herligheden styres af en app på mobilen, en tablet eller en laptop. Forbindelsen sker via husets Wi-Fi netværk, og man kan sagtens have flere Lavo’er stående ved siden af hinanden. De fungerer så bare parallelt med hinanden og kan øge energi-lagringen mange gange.

Desværre har Lavo også sine svage sider. Den første udgave kan kun leve 5 kW ad gangen, og det kommer man ikke langt med, når huset er fyldt med tv, laptops, hvidevarer osv.

Lavo systemet er lige kommet på markedet i Australien, hvor en enhed koster 34.750 af de lokale dollars. Det svarer til ca. 174.000 danske kroner.

Når systemet kommer i storproduktion fra midten af 2022, vil det også blive markedsført internationalt. Herunder i Europa. Til den tid vil prisen være faldet til 29.450 australske dollars eller ca. 147.000 kroner….

(Foto: Lavo)

 

 

 

—————–

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Danmark er dyrt