Nu kan I dufte rigtig klogt

Kan dit ur teste for Covid-19?

(Foto: Free-Photos / Pixabay)

Lige nu er der grundlæggende kun to måder at få tjekket, om man er smittet med den frygtede Corona virus.

Begge kræver, at man går til en klinik for at blive testet med enten en prøve fra ens svælg eller fra næsen.

Den ene – PCR – er mest grundig, men har en ventetid på et par dage, inden man får svar. Hurtig-testen er knap så præcis, men så får man resultatet efter bare et kvarter eller en halv time.

Findes der virkelig ikke andre måder at få konstateret, om man har Corona?

En ny videnskabelig analyse fra USA hævder, at smartwatches kan brug

es til formålet. Uret vil sågar kunne alarmere om en infektion så tidligt, at man endnu ikke har mærket nogle af de typiske symptomer.

Den nye test-metode bruger variationer i personens hjerte-rytme til at indikere, om han eller hun er smittet med Corona.

Netop pulsmåling og tjek af hjerte-rytmen er en parade-disciplin for smarte ure og de mere avancerede fitness armbånd. Her bruges de blot ikke normalt til at undersøge for Corona eller andre virusser:

Kan ens smartwatch advare om, at man er smittet med Corona, inden man får foretaget en test? (Foto: Fernando Zhiminaicela / Pixabay)

“Vi har længe vidst, at hjertet begynder at slå mere uregelmæssigt, når kroppen er ramt af en betændelse – inflammation på engelsk. COVID-19 opfører sig som en stærk betændelse. Derfor kan vi forudsige, om folk er inficeret, før de selv mærker det,” forklarer Rob Hirten til nyhedstjenesten CBS Money Watch.

Hirten er læge og assisterende professor på Icahn School of Medicine på det berømte Mount Sinai hospital i New York.

Han forklarer, at man skal kigge på ur-bærerens hjerterytme over en given periode: Hvis personen er smittet med Corona, vil hjerte-slagene variere mindre end normalt. Faktisk slår hjertet mere regelmæssigt med virussen i kroppen end uden.

I Hirtens analyse deltog 297 ansatte i sundheds-sektoren i perioden fra den 29. april til den 29. september:

Alle medvirkende bar et Apple Watch med specielle apps, der målte variationer i deltagernes hjerte-rytme – også kaldet HRV.

En lignende undersøgelse fra Stanford University i Californien afslører, at 81 procent af Corona-positive patienter har målbare ændringer i deres hjertes hvile-rytme op til ni dage, før virus symptomerne dukkede op.

Stanford-deltagerne brugte en blanding af Apple Watch og smarte ure fra Fitbit, Garmin og Samsung.

Rapporten, hvor den spændende Corona opdagelse indgår i, hedder ”Warrior Watch”. Undertitlen er ”Longitudinal Physiological Data fromaWearable Device Identifies SARS-CoV-2Infection and Symptoms and Predicts COVID-19 Diagnosis.”

Rapporten er offentliggjort i det videnskabelige medie ”Medrxiv” her….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nu kan I dufte rigtig klogt