Laptop i læder

Sony lyd 360 grader rundt

(Foto: Sony)

Sony har i et godt stykke tid pusle med at etablere sin egen standard for 360 graders Reality Audio, der omsider skal bringe en naturtro koncert oplevelse ind i dagligstuen. Komplet med koncertsalens karakteristiske akustik.

Det er noget, som fabrikanter af Hi-Fi forstærkere og højttalere har lovet i årtier, men sjældent er lykkedes med.

I virkeligheden kan udstyret være nok så fremragende. Hvis ikke optagelser – altså indholdet – og hardwaren spiller de samme noder, vil resultatet aldrig blive optimalt.

I forbindelse med den store CES udstilling, der åbner virtuelt i dag, har Sony løftet sløret for to vigtige tiltag. De skal hjælpe med til at gøre 360 graders lyden mere kendt og udbredt.

Sonys store rundstrålende SRS-RA5000 højttaler. (Foto: Sony)

Det ene tiltag er, at Sony nu åbner op for, at andre teknologi-virksomheder, pladeselskaber osv. kan licensere teknologien. Det skal øge det I dag meget beskedne bibliotek af musik-optagelser med 3D rumklang i.

Det andet fremskridt er, at Sony nu selv vil levere højttalere til platformen. I første omgang to modeller, der skal sælges til ret forbruger-venlige priser. De kommer på markedet til februar.

De to nye Sony SRS-RA5000 og RA3000 ser egentlig meget pæne og diskrete ud med deres stofbeklædning hele vejen rundt og paneler i kobber eller sølv.2

Den store RA5000 model er Hi-Res certificeret, så den skal kunne spille Hi-Fi i absolut topklasse. Det har tre højttaler-enheder, der peger opad. Tre andre enheder spreder lyden vandret ud I lokalet. Oveni kommer så en subwoofer nederst i de dåseformede kabinet.

Med et tryk på en knap kan den nye Sony højttaler tilpasse sig optimalt til det lokale, hvor den er placeret. (Foto: Sony)

Den mindre RA3000 højttaler må nøjes med en enkelt fuldtone enhed og en såkaldt ”omni diffuser”, der spreder lyden rundt i lokalet. Lillebror rummer desuden to passive bas-enheder.

Begge højttalere kommer med kalibrerings-værktøjer, der kan finpudse lydbilledet til rummet, de er placeret i. Det sker ved et tryk på et knap og aktivering af en mikrofon i højttaleren.

Tilsvarende disker de nye 360 Reality Audio højttalere op med en smart Auto Volumen feature, der automatisk tilpasser lydniveauet fra melodi til melodi. Lytteren behøver ikke røre en finger.

Immersive Audio Enhancement teknologi sørger samtidig for, at traditionel stereo musik kan forvandles virtuelt til en 3D lignende gengivelse.

RA3000 højttaleren. (Foto: Sony)

Sony RA5000 og RA3000 har Google Chromecast ombord kan stemme-styres via Google Assistant og Amazon Alexa på forbundne enheder som f.eks. en Android smartphone.

Begge højttalere kan derudover arbejder med både hjemmets Wi-Fi netværk, Spotify Connect og streaming over Bluetooth.

I princippet kan de to nye Sony højttalere fungere som del af en multi-room-opstilling, hvor samme musik spilles i flere rum. Endelig kan boksene lægge ekstra god lyd til Sonys Bravia tv.

Sony SRS-RA5000 skal koste 4.000 kroner. Den fås kun i sort med kobber-detaljer. RA3000 kan man nøjes med at betale 2.500 kroner for. Denne boks kan man købe i sort eller i lysegrå med sølv-detaljer….

Den store RA5000 højttaler set ovenfra. (Foto: Sony)

SRS-RA3000. (Foto: Sony)

RA3000 højttaleren er så kompakt, at den kan finde plads overalt. (Foto: Sony)

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Laptop i læder