Nu kan 5G tåle alt

QNED er det nye ord i tv

(Foto: LG)

Kan I huske, da tv kun fandtes i én teknologi – nemlig med katoderør, OK – billedrørene fandtes både i farver og sort/hvid, men derefter skulle man kun vælge skærmens størrelse – typisk op til 32 tommer – og det fabrikat, man ville have stående i stuen.

Senere kom så først LCD og OLED tv. De eksisterer stadigvæk, men må dele scenen – og forvirringen – med nyere teknologier som QLED, MicroLED og nu seneste QNED alias MiniLED.

QNED kommer fra sydkoreanske LG, som dermed kaster en direkte konkurrent til Samsungs kostbare MicroLED i spil.

QNED får officiel verdens-premiere til januar med 10 tv-modeller op til 86 tommer. De kan så igen vælges i versioner til enten 4K eller 8K visning. Alle har en meget høj billed-opdatering på 120 gange i sekunder (Hz).

Det specielle ved QNED er, at der er tale om en videre-udvikling af LCD. Ikke af OLED, som generelt betragtes som den bedre, men også dyrere tv-teknologi.

Her ses de vigtigste tv–teknologier gennem tiderne. (Infografik: LG)

Vi kan derfor håbe, at QNED vil levere billigere 8K tv, end vi kender dem i dag. I hvert fald vil LG sælge de nye fjernsyn som en tredje produkt-linie ved siden af OLED og LCD skærme.

LCD- og OLED-tv har hver deres fordele og ulemper:

OLED har generelt bedre kontrast og visning af de sorte farver, men er dyrere og havde tidligere en risiko for ”burn-in”. Den risiko er dog minimal i de senere OLED tv,

LCD.skærme kræver en egen baggrunds-belysning, men kan bygges billigere og med en bedre lysstyrke end OLED. I hvert fald i teorien.

I de nye QNED tv bruger LG fortsat sin velkendte Nanocell og Quantum Dot teknologi i selve LCD-panelerne.

(Foto: LG)

 

Til gengæld har de nye skærme fået “local dimming”, der dæmper de stråler, som uundgåeligt skinner igennem fra baggrunds-belysningen. Det er den, der forhindrer, at LCD tv kan vise en rigtig dyb sort kulør.

LG bruger op til 30.000 bittesmå LED lamper, der er placeret bag billedskærmen og fungerer som baggrunds-belysning. De reagerer hurtigere end LCD og skal give en meget mere præcis belysning end noget andet LCD tv på markedet.

LG praler da også med en kontrast på 1.000.000:1 sammen med en ”en utrolig lysstyrke” og ”ufatteligt præcis farve-gengivelse.” Den slags skal selvfølgelig afprøves i praksis, når QNED tv dukker op i butikkerne.

Som nævnt har de nye QNED tv officiel premiere den 11. januar. Før da får vi nok hverken priser eller leverings-tidspunkt at vide….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nu kan 5G tåle alt