VPN for kriminelle lukket

Sådan vækker musik følelser

(Foto: Sony)

Alle ved, at musik kan røre på noget dybt indeni os. Den er som regel mere end bare baggrunds-støj og muzak.

Hvem har ikke prøvet at blive ked af det, når en bestemt melodi minder os om en gammel hjertenskær eller måske en ven eller et familie-medlem, der ikke er mellem os længere.

I andre tilfælde begynder vi at bevæge os helt automatisk og tager danseskridt, når vi bare hører de første takter af en bestemt sang.

Disse kendsgerninger bliver nu dokumenteret ekstra godt i en ny videnskabelig rapport, som Sony har bestilt hos Mindlab International laboratoriet i England.

(Foto: Sony)

I rapporten er 3.000 mennesker fra Tyskland, Ungarn og Storbritannien om deres erfaringer med musik, skiftende humør og følelser.

58 procent svarer, at de har følt sig mere eller mindre deprimerede under Corona pandemien, fordi de ikke måtte se venner eller deltage i fester osv.

72 procent tilføjer, at musikken har hjulpet dem gennem den svære tid.

Desuden bekræfter 85 procent, at de har oplevet, at deres humør blev påvirket direkte af musik. F.eks. fra glæde og spænding til sentimentalitet, nostalgi og tristhed.

Endelig afslører 88 procent, at de har minder, hvor musikken har en betydningsfuld rolle.

Den nye rapport ”Emotion vs. Music” er skrevet af doktor David Lewis fra Mindlab. Den afdækker forholdet mellem følelser og musik. Lydens kraft fungerer som et stemnings-regulerende værktøj, der kan regulere humør og trivsel:

”Trist musik kan hjælpe os gennem svære tider. De mest intense følelsesmæssige reaktioner viser sig, når en melodi er i følelsesmæssig kontrast til den sang, der blev spillet umiddelbart forinden,” forklarer David Lewis.

”Næste gang, man ønsker at få løftet sit humør, skal man lave en musikalsk sandwich. Spil først en sang, der bedrøver og derefter en sang, der gør glad, positiv og optimistisk. På den måde vil den positive melodi få endnu større effekt,” fortsætter han.

Den britiske forsker har også undersøgt den effekt, musik har på vores kroppe, sind og følelser. Bagefter har han lavet en Top-10, som de fleste af os nok kan nikke genkendende til:

  1. Fremkalder tårer
  2. Forbedrer hukommelsen
  3. Frembringer følelsen af glæde
  4. Hæver elle sænker hjerterytmen
  5. Påvirker vores handlinger
  6. Skaber venskaber og relationer og former os som mennesker
  7. Skaber en ”helbredende” effekt
  8. Hjælper os til at sove
  9. Får hårene i nakken til at rejse sig
  10. Udvider pupiller og udløser en ‘fight or flight’-reaktion

Vi lytter i gennemsnit til musik i 285 timer om året. Det svarer til knap 50 minutter om dagen eller 12 hele dage hvert år.

Her under Corona pandemien, hvor mange af os har været tvunget til at arbejde hjemme eller blive fjern-undervist, er tallene formentlig betydeligt højere.

80 procent af de adspurgte svarer da også, at de vil høre endnu mere musik, når de ønsker at få en positiv effekt på deres psykiske og fysiske velvære. Og hvem har ikke haft brug for det i de senere måneder?

Prøv at studere de to Jack Chow videoer, der ledsager denne artikel. De viser, hvordan Sonys MHC-V83D og MHC-V73D højttalere påvirker vores kroppe og humør med musik og lys.

Sony har bl.a. brugt sine High Power party højttalere MHC-V83D til at undersøge musikkens påvirkning af folks humør og trivsel. (Foto: Sony)

(Foto: Sony)

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

VPN for kriminelle lukket