Ure får utrolige displays

Plastik affald klistrer godt

(Foto: Sydneyra / Pixabay)

Sammen med CO2 gasser er plastik affald i dag den moderne verdens største forurenings-kilder.

Plastik findes overalt i drikkeflasker, indkøbsposer, emballager osv, som genbrugs-industrien ikke er vild efter at arbejde med.

Så er det meget nemmere med gammelt pap og papir, kasseret glas og metal. Det kan genbruges ret enkelt, og resultatet har stort set samme værdi som det originale materiale.

Ikke sådan med plastik, der er svær at køre ind i en genbrugs-proces. Samtidig er det nye plastic ikke lige så godt som det oprindelige, der i forvejen er et billigt materiale, man svært kan tjene penge på.

Millioner af tons plastik affald sendes hvert år på lossepladsen. Nu har forskere fundet en ny praktisk anvendelse til det. (Foto: UC Berkeley)

Plastik får ofte indbygget en række gode kvaliteter i sin fremstillings-proces. Det kan f.eks. være smidighed, ensartetethed og evnen til at blive formet let. Desuden kan plastik laves, så varme, kulde, fugt eller kemiske væsker ikke skader det.

Helt anderledes med det meste genbrugs-plastik. Det har mistet sine gode egenskaber under genvindings-processen og bruges derfor ofte i brændstoffer og smøremidler, der har lav værdi, kort levetid og er tvivlsomme i forhold til miljøet.

Nu har et team af forskere på University of California Berkeley udviklet en ny metoder, der forvandler plastik affald til en lim, der kan være bredt anvendelig i husholdninger og industrien.

Genbrugs-plastik har dermed fået en højere værdi, samtidig med at nogle af materialets oprindelige gode egenskaber kan bibeholdes.

En katalysator baseret på grundstoffet ruthenium – den gyldne kugle – tilføjer en kemisk gruppe – den røde – til atomerne i polyethylene plastik. Resultatet kan være en ny genbrugs-lim. (Foto: Liye Chen / UC Berkeley)

De californiske forskere sigter især efter verdens mest udbredte plastik materiale – polyethylen – der fremstilles i hundreder af millioner tons hvert år. Polyethylen sidder i emballager, poser, legetøj, køkken-redskaber og afdækning i landbruget.

Forskerne bruger en proces, hvor der indgår en katalysator, til omdannelsen af det kasserede plastik. Undervejs tilføres et ilt-atom bundet med et brint-atom til materialet, så der til sidst skabes en ny form for lim.

Limen skal bl.a. kunne bruges til at objekter, der skal sidde fast på metal. Den kan lakeres, og tilfører man en smule alkohol, kan limen blive 20 gange stærkere.

Processen er endnu ikke kommercielt anvendelig, men forskerne mener, at limen fra genbrugs-plastik bl.a. vil kunne bruges til kritiske opgaver som kunstige knæ, isolering af metalkabler eller til at forbinde kunststoffer med metal.

De californiske forskeres resultater er offentliggjort i det videnskabelige medie ”Chem”….

Limen kan lakeres med vand-baseret latex maling. (Foto: Katerina Malollari / UC Berkeley)

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ure får utrolige displays