Zoom får email og kalender

Fake News om kongelige

(Foto: Channel 4)

Igennem mere end seks årtier har Englands dronning Elizabeth II afleveret en juletale til folket hver juledag om eftermiddagen. I dag er det kl. 16:30 dansk tid.

I år vil der imidlertid være én stor forskel. Kort efter dronningens originale tale på BBC, udsender Channel 4 tv-stationen i England en alternativ udgave.

Den vil være falsk fra ende til anden og bruge såkaldt ”deep fake” software til at skabe indholdet. Selve talen læses op af skuespilleren Debra Stephenson, der ligner Queen Elizabeth.

”Hos BBC har jeg ikke altid haft mulighed for at tale rent ud af posen. Derfor er jeg glad for, at Channel 4 giver mig adgang til at sige lige præcist, hvad jeg ønsker, uden at nogen lægger ordene i min mund,” fortæller den uægte dronning i et tweet fra Channel 4.

Den alternative dronning vil formentlig tale om tvivl Harry og Meghans afsked fra den royale familie og Prins Andrews forhold til den sex-arrangerende amerikanker Jeffrey Epstein.

Det er emner, som den originale Queen aldrig ville berøre offentligt. Alene på dét punkt kan man hurtigt afgøre, om man har hører en ægte eller en falsk tale.

Det interessante i Channel 4’s event er, at tv-kanalen bruger den nyeste kunstig intelligens og neurale netværk med såkaldt ”maskin-læring” til at skrive talen.

Channel 4 vil bruge talen til at advare folk om den stigende trussel fra ”fake news” og manipulerede nyheder, som vi oplever på internet.

Især sociale medier som Facebook og Twitter er gang på gang kommet i traditionelle mediers overskrifter, fordi de har været anvendt til at sprede falske meddelelser i f.eks. det amerikanske præsidentvalg eller om Corona pandemien.

Til den britiske avis “The Guardian” siger Channel 4’s programchef, at videoen er en ”stærkt påmindelse om, at vi ikke længere kan stole på, hvad vores øjne ser.”

Man kan gøre mange ting med computer manipulation nu om dage. (Foto: Channel 4)

TV-kanalens intention har (formentlig) været at uddanne og advare folk om, at de skal være mere kritiske over for, hvad de ser, læser og hører.

På den anden side skaffer Channel 4 sig en masse omtale og reklame, som ellers kunne have været dyr at købe på anden vis.

Siden Channel 4 postede sin tweet lille-juleaften, har den været livligt diskuteret i de sociale medier. De fleste reaktioner synes, at ideen er dårlig smag og savner respekt for dronningen.

Channel 4 rører ikke desto mindre ved noget meget vigtigt:

Kan man stole 100 procent på de ting, man får at vide i medierne. Ligegyldigt, om det er på tv, i radioen, på internet eller i trykte aviser. I alle tilfælde kan de være skabt af computere….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Zoom får email og kalender