Danmark er næstbedst til engelsk

Nu kan du købe den første mus

 

(Foto: RR Auctions)

Mange kender historien om den første Apple eller hørt om, da Macintosh blev præsenteret sammen med billeder fra George Orwells berømte science fiction roman ”1984”. De fleste ved også, at IBM opfandt begrebet ”PC” i 1981.

Men hvad med computermusen? Den lille handy tingest, de fleste af os bruger til at flytte markøren rundt på skærmen med, til at klikke på websider eller til at markere tekst-afsnit.

De fleste unge vil nok svare, at musen kom med Apple i begyndelsen af firserne. Sammen med den grafiske brugerflade, som Microsoft kopierede til Windows i 1985.

Det er både rigtigt og forkert. Rigtigt, fordi Apple gav musen sit kommercielle gennembrud. Forkert, fordi musen blev præsenteret første gang mange år tidligere. Nemlig i 1968.

Manden bag musen var Douglas Engelbart, der sammen med 17 kolleger fra Augmentation Research Center på Stanford University (SRI) i Californien præsenterede den for 1.000 andre forskere.

Ved samme ca. 30 minutter lange møde så verden også for første gang video møder, e-mail, tekst-behandling, telekonferencer, skærm-deling og meget andet.

Musens fader Douglas Engelbart. (Foto Alex Handy / Wikimedia)

 

Prøv at tænke på, hvor revolutionerende disse teknologier måtte have været for 51 år siden, som vi i dag opfatter som en del af vores hverdag.

Engelbart døde 88 år gammel i 2013, så han kommer ikke til at opleve, at en af hans – og verdens første computermus – ryger op på online auktion hos RR Auctions i USA den 17. december.

Den allerførste mus byggede Engelbart sammen med sin kollega William (Bill) English i 1964, Den var del af et NASA projekt, fordi rumfarts-folkene havde brug for en mere effektivt og let-tilgængeligt computer brugerflade.

Alt dengang var tekst-baseret, kørte på linier og blev vist monokromt med grønt, hvidt eller gult på sort baggrund

I begyndelsen af 1960’erne kendte man godt lyspenne, joysticks og trackballs til at flytte cursoren / markøren rundt på skærmen med. De var bare langsomme og upræcise at arbejde med.

Engelbart kom op med en idé, som var en lille boks i træ med en knap på toppen og en ledning, der forbandt æsken med en computer,

Indeni æsken sad to metalhjul vinkelret på hinanden, som kunne bevæge klodsen og markere X- og Y-akserne på skærmen.

Formen er let af kende, selvom designet er 55 år gammelt. (Foto: RR Auctions)

Engelbart patenterede sin opfindelse på vegne af sin arbejdsgiver i 1967 og indledte straks efter produktionen af en mere smart udgave i plastik og med tre knapper på. Farven var grå, og da ledningen lignede en hale, blev ”dyret” døbt mus.

I 1973 blev musen leveret sammen med Xerox’ berømte Alto computer, Det var her, at Apples grundlægger Steve Jobs så den grafiske brugerflade og tilhørende mus for første gang – og blev vildt fascineret af den nye måde at betjene en datamat på.

Apple købte senere licens til musen af Stanford formedelst 40.000 dollars – en formue dengang. Engelbart fik dog ikke en krone af beløbet.

Den computermus, der nu ryger på auktion, kommer fra den allerførste produktion i plastik. Den er utrolig sjælden, men er sat til en forbløffende lav pris. RR Auctions i Texas har sat start-buddet til kun 800 dollars eller ca. 5.000 kroner.

Det er meget mindre, end hvad eksemplarer af Apple-1 bliver solgt for. Forklaringen er nok, at musen ikke fungerer.

Nogen har forkortet den oprindelige ledning, så musen passede bedre på skrivebordet. Selvfølgelig kan kablet repareres, men næppe med et originalt.

Interesserede læsere kan byde på en af verdens første computermus via dette link….

(Foto: RR Auctions)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Danmark er næstbedst til engelsk