Svæv lampe og lys

Hvad gør I med jeres gamle mobiler?

(Foto: RitaE / Pixabay)

Har du nogensinde tjekket i dine skuffer, skabe, papkasser, loftsrum og kælde, hvad du har liggende af gamle ting.

Selvfølgelig ligger der børnebøger, Märklin jernbaner, ældre Barbie dukker, de første højhælede fra teenage perioden eller den elske poloshirt, som man ikke har kunnet krybe i længe. Skuldrene er blevet for brede, selvom de i dag sidder en halv meter for lavt.

I de senere år har en anden ting fundet vej til danskernes gemmer – og i stærkt stigende antal. Det er mobiltelefoner og smartphones. Måske også gamle tablets, men helt sikkert en grydefuld af kabel-spaghetti og opladere.

Da teleselskabet 3 for et par måneder siden lancerede et ”Byt til nyt” koncept, var man godt klar over, at der kunne komme en del gamle mobiler retur. Men nok ikke helt så mange, som det rent faktisk er blevet til.

3 har nu lavet en første status, og den afslører, at Apple iPhone 7 fra 2016 er den mest indleverede brugte telefon i Danmark.

Analysen viser også, at danskerne generelt passer godt på deres mobil. De får nemlig i gennemsnit 960 kroner i bytte pr. enhed.

De afleverede telefoner i 3Butikker landet over afspejler også udmærket markeds-forholdene i Danmark:

Apple iPhone 7 fra 2016 er den mobiltelefon, som bliver byttet oftest til en ny i 3Butikkerne. (Foto: Andile Moyo / Pixabay)

Apples iPhones er de klart mest udbredte telefoner her i landet med en markedsandel på den pæne side af 40 procent.

Hos 3 stod de 10 mest indleverede brugte mobiler for omtrent 50 procent af alle. Samtlige 10 i toppen var iPhones.

Generelt set er det dog en broget skare af mærker og mobiler, som 3’s butiks-medarbejdere har taget som udbetaling til en ny smartphone. 134 forskellige modeller indtil videre.

”I de rigtige hænder kan en brugt mobil eller tablet ofte repareres og få nyt liv hos en anden bruger,” forklarer Frederik Grønlund Scholten. Hasn er er Head of Marketing & Proposition hos 3.

Er telefonen  helt udtjent, kan materialer som plastik og metaller stadig genanvendes. Det kan så indgå i forsyningskæden i en lang række industrier til gavn for miljøet, inden resten af enheden destrueres. Det gør mere gavn end at lade den ligge i skuffen,” fortsætter han.

De mest ivrige danskere til at aflevere deres gamle telefoner i bytte for en ny bor i Kolding. Her har den lokale 3Butik modtaget 104 brugte mobiler i de seneste to måneder.

Den største enkelt-aflevering foregik til gengæld i Næstved: En 3-kunde kom forbi med 15 gamle mobiler – den ældste fra 1989!

Alt for mange gamle mobiltelefoner ender på lossepladsen, uden at deres materialer bliver genbrugt. (Bernswaelz / Pixabay)

Med ”Byt til nyt” tager teleselskabet 3 imod alle mobiler og tablets. Også de meget slidte. Men naturligvis vil det påvirke enhedens værdi, hvis den ikke kan tændes eller er låst.

Hos 3 bliver de indleverede mobiler og tablets først renset for alle data som  apps, billeder og beskeder. Det er nemlig ofte noget, som folk glemmer at gøre hjemmefra.

Dernæst sendes enheden videre til 3’s samarbejdspartner Replace Group, der er specialiseret i håndtering af brugt elektronik og certificeret efter internationale standarder.

Her vurderer man, om en telefon eller tablet er i god nok stand til at blive repareret og genbrugt. Hvis ikke, bliver alle genanvendelige komponenter sorteret fra. Til sidst bliver resterne miljøvenligt destrueret.

På 3’s hjemmeside kan man besvare en række spørgsmål om enhedens stand og på den måde få oplyst den estimeret værdi på forhånd, inden man begiver sig ned i den lokale telebutik. Den konkrete vurdering bliver dog foretaget af medarbejderne i 3Butikken.

Herefter bliver beløbet fratrukket på abonnements-regningen over de næste 10, 20,30 eller 40 måneder ved køb af en ny mobil eller tablet med abonnement.

Her er Top-10 listen over de oftest indleverede gamle mobiler hos 3. Mon ikke man kan tage Apple-dominansen som udtryk for, at mange har købt de helt nye iPhone 12 modeller eller den billigere iPhone SE (2020)?

  1. iPhone 7
  2. iPhone X
  3. iPhone 8
  4. iPhone 6
  5. iPhone SE (1st generation)
  6. iPhone Xs
  7. iPhone 5S
  8. iPhone XR
  9. iPhone 7 Plus
  10. iPhone 8 Plus

 

 

(

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Svæv lampe og lys