Mobilkrigen raser under 1.500 kr.

Høre-apparater bliver kloge

(Foto: David Cassolato / Pexels)

Ligesom også andre former for elektronik har høre-apparater gennemgået en forbløffende teknologisk udvikling i de senere år.

I dag er det ikke sådan nogle klodsede dimser, man har siddende bag øret. Nu er de bittesmå og kan styres trådløst fra en app på mobiltelefonen.

De bedste høre-apparater på markedet fungerer som små computere med integrerede 360 graders mikrofoner, der kan fokusere på stemmer hele vejen rundt om den høre-hæmmedes hoved.

Det næste trin er, at høre-apparaterne får indbygget kunstig intelligens (AI). De kan så ikke kun tænke for brugeren, men med ham eller hende.

Ideen er nemlig, at høre-apparaterne får sensorer, der kan læse brugerens hjerne-bølger og ud fra dem finde ud af, hvad den pågældende vil høre.

Den feature vil f.eks. hjælpe på den såkaldte ”cocktail party effekt”. Den opstår, når et høre-apparat ikke kan forstærke en bestemt persons stemme uden også at booste, hvad andre personer i lokalet siger.

det belgiske KU Leuven universitet har man nu udviklet et lynhurtigt fungerende system med kunstigt intelligens, som kan indbygges i selv bittesmå høre-apparater.

Hastigheden er meget vigtig, for den er i øjeblikket det store handicap for høre-apparater, der indeholder første generation AI.

De skal typisk bruge 10 til 20 sekunder for at finde ud af, hvem den høre-hæmmede gerne vil lytte til og så filtrere dennes stemme ud fra omgivelses-støjen.

Inden længe kan høre-apparatet læse brugerens tanker. (Foto: JD Mason / Unsplash)

Det er ikke noget, man kan bruge i praksis, når flere mennesker fører en samtale eller en diskussion. Med to personer ok, men ikke med 20 ved en reception.

Belgierne fortæller, at deres nye system fungerer ved, at hver stemme betragtes som et unikt lydsignal.

Når dette signal får bestemte hjerne-vindinger til at reagere i brugerens hoved, ved høre-apparatet, at det er netop den stemme, den skal isolerere og forstærke.

”Vi har trænet vores kunstige intelligens system til at kunne bestemme, om høre-apparat brugeren lytter til en person til højre eller venstre. I den næste version vil systemet kunne identificere stemmer 360 grader rundt,” forklarer professor Alexander Bertrand fra KU Leuven.

”Når systemet har identificeret retning, vil høre-apparatets akustiske kamera – et antal mikrofoner – ændre sit fokus, samtidig med at baggrunds-støjen bliver presset ned,” fortsætter han.

Belgierne hævder, at deres nye system kan klare denne opgave på mindre end et sekund. Det lyder realistisk og brugbart, når lytterens koncentration skal skifte fra én taler til en anden.

Lige nu kræver den såkaldte electro-encephalogram teknologi (EEG), at brugeren skal bære en særlig hue med al elektronikken i.

Forskerne regner dog med, at EEG kan presses ned i et almindeligt høre-apparat inklusive de elektroder, der måler brugerens hjerne-vindinger. Det vil ske i samarbejde med markedets førende fabrikanter af høre-apparater.

KU Leuven har udgivet et papir om deres nye opfindelse i det videnskabelige tidsskrift ”IEEE Transactions on Biomedical Engineering”….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mobilkrigen raser under 1.500 kr.