Ta’ en sky i lommen

IBM skal deles i to

(Foto: Mikita Yo / Unsplash)

Det er længe siden, at International Business Machines (IBM) var verdens største IT-firma og alt-dominerende, når det gjaldt alt fra mainframe computere hos de store virksomheder og IBM PC hos de små og hos private.

Mange vil mene, at IBM i dag kun er en skygge af sig selv. I hvert fald i Danmark, hvor IBM ifølge Wikipedia havde ca. 1.700 medarbejdere på sine danske kontorer.

IBM har gennem årene måttet erfare, at det er svært at række over stort set alt med elektronik og en processor i.

Tænk bare tilbage på de elektriske skrivemaskiner, hvor IBM var kontorernes Mercedes. I Danmark udviklede IBM f.eks.. Dankortet og havde en stor finger med i, at vi fik CPR-numre og kildeskat.

Gennem årene har IBM – med kælenavnet Big Blue – oplevet adskillige omstruktureringer og frasalg af alt fra sine printere (Lexmark) til pc’er (nu Lenovo).

Den næste store af slagsen kommer i løbet af de kommende måneder, hvor IBM vil dele sig op i to.

Den ene skal satse på cloud computing og kunstig intelligens, som der er meget store penge i. Her vil IBM-navnet formentlig fortsætte.

Den anden del indeholder IBM’s forretning med IT infrastruktur services og hardware. Den har 4.600 kunder i 115 lande og vil få omkring 90.000 ansatte.

Er der mon nogen blandt mine læsere, der kan huske dette syn? IBM skabte verdens første pc tilbage i 1981.(Foto: Bert SZ / Unsplash)

 

Ifølge nyhedstjenesten Reuters vil navnet på dette nye børsnoterede selskab blive offentliggjort i begyndelsen af det nye år. Også hvem der skal stå i spidsen for det.

IBM bliver dermed den første af verdens store computer firmaer, der skiller sig af med sine historiske forretnings-områder for at fokusere (næsten) helt på vækst-området cloud computing.

Microsoft, Amazon, Google, Oracle osv. satser også på skyen, men foreløbig har de ikke skåret store dele fra og meldt så klart ud, som IBM nu gør.

IBM’s klare satsning på ”sky” forretningen blev markeret, da Big Blue sidste år købte software-huset Red Hat for 34 milliarder dollars.

Markeds-analytikere forklarer til Reuters, at IBM grundlæggende skiller sig af med områder, hvor omsætningen falder, og indtjeningen er relativ lav.

Det så man også, da IBM solgte sine netværks-aktiviteter fra i 1990’erne, sine pc’er i 2000’erne og halvleder forretningen for fem år siden. IBM vil ikke længere det hele, men kun dét, der er penge i.

I fremtiden vil IBM bruge mindre eller slet ingen energi på software-salg og mainframe computere. De bliver afløst af åbne cloud systemer og løsninger på basis af kunstig intelligens.

IBM har i øjeblikket 352.000 ansatte på verdensbasis….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ta’ en sky i lommen