Danmark har bedste bredbånd i Norden

Microsoft har ny lavpris laptop

(Foto: Microsoft)

Kan man læse it-udviklingen gennem de senere år og årtier ud fra de slogans, som Microsofts topchefer har kreeret og lanceret?

Måske kan man. I hvert fald er det ret spændende at følge, hvordan de skiftende Microsoft udtalelser har præget vores omgang med pc’er og internet.

Det hele begyndte med Microsofts grundlægger Bill Gates, der for efterhånden gjorde sig selv berømt med sloganet ”IT at your fingertips.”

Meningen var, at alle mennesker skulle have adgang til let-betjente computer systemer. Man må sige, at Gates fik ret med sin spådom.

Senere argumenterede selvsamme William H. Gates II for, en computer på alle skriveborde og i alle hjem. De skulle naturligvis alle køre med Microsoft programmer.

Den lille og søde Surface Laptop Go virker som en oplagt bærbar til skolebørn. (Foto: Microsoft)

 

Også dét er næsten lykkes for Microsoft. I dag kører Windows 10 på over en milliard enheder og computere verden over. Bare ikke på smartphones.

Da Satya Nadella overtog roret efter Gates i 2014, var det bl.a. med en klar bemærkning om, at Microsoft fremover skulle tænke først på mobile muligheder og forbindelsen til skyen:

Det gælder ikke længere om et enkelt apparat, men om helheden. I den moderne verden vil alle enheder være forbundet via internet.

Og hvor tjener Microsoft nu om dage flest penge, når vi ser bort fra Windows og Office pakkerne? På sin forretning med cloud service – datalagring på nettet.

I de senere måneder har verden ændret sig igen. Corona pandemien har tvunget os alle til at tænke om, når det gælder arbejdspladser.

Selv den billige Surface Laptop Go har en tænd/sluk knap med integreret fingeraftryks-skanner. (Foto: Microsoft)

 

Millioner verden over er flyttet fra arbejdsgiverens kontor og hjem i stuen. Altså er der brug for en ny lede-sætning.

Den kom chefen for udvikling af alle Microsofts hardware enheder med lige før weekenden. Han hedder Panos Panay og skulle præsentere Microsofts nyheder i sine Surface bærbare:

”Hvad der begyndte som en vision for en pc i ethvert hjem, har nu udviklet sig til behovet for en pc til hver enkelt person.”

Med sine nye Surface modeller udvider Microsoft sit efterhånden store repertoire af laptops og tablets. Næsten alle behov bliver nu dækket.

Kun gamerne og de rigtigt hårde drenge m/k mangler. Dem, der har brug for bærbare pc’er med superkræfter til grafik, tunge beregninger og avancerede spil og e-sport.

Nede i den lave ende af skalaen har Microsoft f.eks. præsenteret den nye Surface Laptop Go med 12,4 tommers skærm. Det er Microsofts letteste (1,1 kilo) og billigste Laptop til dato. Den skal koste fra 5.230 kroner.

Desuden lancerede Microsoft en Surface Pro X laptop. Den har en SQ2 motor – Microsoft anden-generation ARM processor, der er udviklet i samarbejde med Qualcomm.

Den nye Surface Laptop Go placerer sig mellem den meget lille Surface Go med 10 tommers skærm og den mere voksne Surface Laptop med 13 tommers display. Sidstnævnte koster næsten dobbelt så meget som den nye Go.

Ideen er selvfølgelig at bringe Surface Laptop kræfter og features ned i lavere prisklasser og i en fysisk endnu mindre pc.

Ombord i den nye Go sidder Intels 10. generation Core i5 processor, op til 16 GB RAM og 256 GB SSD lager. Batteriet skal være godt for 13 timers kørsel på en opladning.

Surface Pro X er en kraftig laptop til professionelle brugere. (Foto: Microsoft)

Microsoft slår tillige på trommer for, at Surface Laptop Go har et godt tastatur i fuld størrelse. On/off knappen indeholder fingeraftryks-skanner. Der er Omnisonic højttalere, Dolby Audio, Studio Mics, både USB-A og -C stik osv.

For et år siden ringede Microsoft ind til en ny epoke, da man for første gang brød mange års loyalitet til Intel og AMD som motor-leverandører til software gigantens hardware.

Surface Pro X var nemlig markedets første pc med en ARM-baseret Microsoft processor ombord. Dermed var Microsoft et halvt år foran Apple, der også senere har meddelt, at man vil droppe Intel og bygge sine egne ARM-motorer til Mac.

Qualcomm, der hjalp Microsoft med designet, er mega-stor i smartphones, men tilsvarende lille i pc-sektoren.

Derfor skabte den første Surface Pro X en del forvirring. Den havde nemlig kompatibilitets-problemer med Windows 10 og kunne kun køre med et mindre antal apps.

Surface Por X bruger kunstig intelligens til altid at placere brugerens øjne i centrum, når han eller hun deltager i f.eks. et videomøde. (Foto: Microsoft)

 

De skulle først dirigeres igennem en 32-bit emulator. Lidt på samme måde, når man kører Windows software på en Apple Mac. Det kan lade sig gøre, men er ikke optimalt.

Den nye anden generation af Surface Pro X har fået en stærkere processor og skal snart kunne arbejde med 64 bit Windows software direkte – uden at den skal emuleres først.

Surface Pro X har også fået lynhurtig gigabit 4G mobiltelefoni – en af fordelene ved ARM- processorer – og batteriets spilletid er øget til 15 timer på en opladning.

Endelig har den kraftige laptop også Microsofts specielle ”Eye Gaze” teknologi. Den mindste om iPhones ”Eye Correction” fra Apple og justerer automatisk placeringen af laptop brugerens øjne midt i kamera-billedet, når han eller hun deltager i en videokonference.

Microsoft Surface Pro x er en lidt mere kostbar sag, der koster fra1.500 dollars eller ca. 9.000 kroner.

Begge Microsoft nyheder skulle komme på markedet i midten af oktober….

Suface Laptop Go har en lille skærm på 12,4 tommer. (Foto: Microsoft)

Surface Pro X er fleksibel og kraftig. (Foto: Microsoft)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Danmark har bedste bredbånd i Norden