Apple rejser to kæmpe møller i Vestjylland

Jens Fup fylder rundt

(Foto: Egmont Publishing)

Til lykke til S’janten, Jens Fup. Fjotte, Generalen, Juan, Løjtnant Pjock og Frk. Olsen og alle de andre i Pløresødal-lejren. ¨

Det er nu 70 år siden, at Mort Walkers legendariske  tegneserie første gang så dagens lys. I dag ville tegneren selv også være fyldt 97.

På dansk har vi kendt tegneserien som ”Basserne” siden 1972. Den allerførste stribe udkom imidlertid allerede 22 år tidligere i en håndfuld amerikanske aviser den 4. september 1950.

På engelsk hedder serien ”Beetle Bailey”, som også er navnet på seriens hovedperson. Ham, som vi på dansk kender som Jens Fup.

(Foto: Egmont Publishing)

I mange år kunne man finde ”Basserne” som daglig stribe i en række danske aviser, men det er efterhånden længe siden.

Nutidens teenagere og unge kender næppe Pløresødallejren, medmindre de er tegneserie freaks og køber ”Basserne” blade på papir hver anden uge.

”Basserne” er i dag Nordens næststørste tegneseie-blad. Kun overgået af Anders And & Co, der også udgives af Egmont Publishing.

I anledning af 70-års fødselsdagen er der i dag udsendt et særligt jubilæums-nummer, hvor der ud over klassiske tegneserier også er en række artikler om tegneren Mort Walker og Bassernes historie.

(Foto: Egmont Publishing)

Bladet rummer også en række sjove og rørende hyldester fra folkene bag tegneserierne ”Tundra”, ”Hjalmar”, ”Betty” og ”Storefri.” Desuden kan man lære seriens forskellige tegnere bedre at kende – bl.a. danskeren Henrik Rehr.

Mort Walker selv stod bag flere end 25.000 ”Basserne” striber før sin død i 2018. Dertil kom, at han også tegnede de ligeledes populære ”Mads og Misse” striber.

”Basserne” lever i dag videre via Walkers tre sønner, Neal, Brian og Greg. Barnebarnet Dave har tidligere i år udgivet en 16 minutters dokumentarfilm om sine families arbejde med serien: Filmen kan ses gratis via dette link.

”Basserne” nummer 1.119 er udkommet i dag. Det koster 44,95 kroner….

Den amerikanske tegner Mort Walker ville være fyldt 97 år. I sit lange liv nåede han at tegne 25.000 striber med “Basserne”. (Foto: Egmont Publishing)

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Apple rejser to kæmpe møller i Vestjylland