Kan modefirma bygge Hi-Fi?

iPhones er meget dyre i Danmark

(Foto: Applle)

Da Apple præsenterede iPhone 11 i september sidste år, var mobilen billigere end iPhone X før den.

Det var der nok en del Apple-fans i USA, der hoppede af glæde over. Andre steder i verden blev springene lidt lavere og dansetrinnene mindre entusiastiske.

Der er nemlig stor forskel på, hvad en Apple telefon koster rundt om på kloden. I Danmark er den f.eks. betydeligt dyrere, end hvis man købte sin iPhone i USA, Kina eller Japan.

Hos Apple i USA koster en almindelig iPhone 11 med 64 GB lager 699 dollars. Det svarer til ca. 4.250 kroner.

Den samme iPhone skal man i en dansk butik betale 6.299 kroner for. OK – man kan finde telefonen billigere, men den nævnte pris er den officielle ifølge Apple Danmarks hjemmeside.

Analyse-firmaet Statista har sendt sine medarbejdere i en række lande verden over ud for at shoppe en iPhone 11 i lokale butikker.

Inderne ser ud til at betale stort set samme overpris som danskerne:

(Infografik: Statista.com)

I Indien koster en iPhone 11 omregnet 900 US dollars – i Danmark 973 dollars. En iPhone 11 Pro koster 30 procent mere i New Delhi  end i New York.

Selvfølgelig har prisforskellene noget med de forskellige landes moms, skatter og import-told at gøre.

Amerikanerne betaler f.eks. typisk kun 10 procent i moms (”sales tax”), mens danskerne er tynget af 25 procent. Dertil kommer, at EU har en skat på alle ikke-europæiske varer.

I Japan er momsen også meget lav, mens momsen i Frankrig er 60 dollars højere pr. iPhone 11 end i USA.

Indien har indført en import-told for at beskytte sit eget erhvervsliv. Derfor er iPhones relativt dyre.

Kinesiske mærker som OPPO eller Xiaomi har bygget egne fabrikker i Indien og kan derfor sælge deres smartphones langt billigere.

Resultatet er, at Apples telefoner kun har en beskeden markedsandel på tre procent i Indien. I Danmark ligger den på over 40 procent – trods de høje priser….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kan modefirma bygge Hi-Fi?