Bruger du højre eller venstre?

Oprør på det danske internet

(Foto: Leon Seibert)

Hvis I er i marken for at finde hurtigere og bedre internet linier til jeres øgede online behov, er der god grund til at tjekke tilbuddene stærkere end nogensinde før.

I de seneste par dage er der nemlig sket temmelig store omvæltninger på det danske internet. Faktisk ligesom en større rokade på et skakbræt.

Først meldte energiselskabet Norlys ud, at det har opsagt sit samarbejde med Waoo for i stedet at koncentrere sig om sine egne to internet- og tv-udbydere Stofa og Boxer.

I går kom så nyheden, at Fastspeed flytter ind på Norlys’ fiberkabler. Her får Fastspeed adgang til  600.000 primært jyske husstande.

Noget af en åben dør for Fastspeed, der satser på at nå 40.000 kunder i år på sine hurtige og billige internet-forbindelser på op til 1.000 / 1.000 megabit i sekundet.

Telegiganterne kappes om at lægge fibernet ud til danske husholdninger og virksomheder. Norlys regner med 50.000 adresser i år. TDC har allerede lagt 60.000 ud på den halve tid. (Foto: Norlys)

Fastspeed konkurrerer primært med TDC’s datterselskab Hiper og med Telenor MaxSpeed service. Begge er i markedet for superhurtige internet forbindelser. Via YouSee kan TDC selv ”kun” tilbyde 1.000 / 500 linier til en højere pris.

De to nyheder kan få stor betydning for udviklingen i det danske internet i de kommende år. TDC er stadig klart størst, men hvor længe?

I går måtte TDC således fortælle, at 23.000 bredbånds-/internet-kunder havde forladt selskabet i april, maj og juni.

I samme periode har 41.000 tv- og 19.000 mobil-abonnenter sagt farvel til TDC og YouSee. I alt er det 83.000 kunder.

Kundeflugten er bestemt ikke ny for TDC. I årets første kvartal mistede YouSee således 61.000 tv-kunder, efter at en lukrativ aftale med Discovery Networks blev opsagt.

Fra oktober kører Fastspeed på Norlys’ fibernet. Den aftale fejrer fra venstre Kristian Freiesleben fra Norlys, Jens Raith og Morten Boe Andersen fra Fastspeed og Henrik Møller fra OpenNet. Sidstnævnte står for den praktiske implementering på nettet. (Foto: Norlys)

Man kan godt forestille sig, at TDC’s konkurrenter lugter blod lige nu. Chancerne for at tage kunder fra Danmarks største teleselskab er nok bedre lige nu end nogensinde før.

Mange danskere er nemlig stadig sure over, at de som TDC-kunder måtte opgive at se de populære sportskanaler fra Discovery. Vel at mærke, uden at TDC så satte prisen ned på sine tv-pakker.

Blodet kan dog også meget vel komme fra Waoo netværket, der efter Norlys’ opsigelse bliver halveret i størrelse og udbredelse.

Med 386.000 bredbånds-kunder og 160.000 tv-abonnenter er Waoo landets tredje-største tv-leverandør og nummer fire på internet.

Norlys, der blev skabt sidste år gennem en fusion af sønderjyske SE / Sydenergi og Eniig med base længere oppe i Jylland, er den næststørste ejer af Waoo.

For et år siden skabte Fastspeed røre i andedammen ved at tilbyde 100 Mbit linie til samme pris, som mange andre betalte for deres 30/10 linier. (Foto: Fastspeed)

Norlys ejer 27,89 procent, mens Fibia er størst med 45 procent. Bag Fibia står det sjællandske energiselskab SEAS-NVE og NRGi fra Aarhus.

Norlys har følt, at selskabet har konkurreret med sig selv. Koncernens egne Stofa og Boxer kappes nemlig på livet løs med Waoo selv.

Planen er nu, at Stofa og Boxer skal levere tv til alle Norlys’ kunder. På samme fibernet får de tog nu en stærk udfordrer på internet og bredbånd, når frække Fastnet flytter fra TDC’s net til Norlys.

Formentlig vil Fastspeed overføre sine lave priser til det nye Norlys samarbejde. De lyder f.eks. på 249 kroner om måneden for en 1.000 / 100 Mbps linie. Norlys vil åbne for Fastspeed fra fjerde kvartal i år.

Norlys går efter at have fibernet ude til 800.000 danske husstande og virksomheder senest i 2023. Alene i år kommer 50.000 nye adresser til.

Waoo er den første internet- og tv-udbyder i Danmark, der kan levere Amazons populære Prime streaming. (Foto: Waoo)(

TDC har endnu større fart på sin udrulning af fibernet. Indtil videre har 60.000 adresser for den lynhurtige adgang til internet i år. I det seneste kvartal var det alene godt 25.000.

Danmark har i øvrigt en hel række fibernet, som man kan hoppe på, alt efter hvor i landet man har sin bolig eller virksomhed:

De ejes bl.a. af TDC, Norlys, Eniig, Ewii, Fibia og GlobalConnect. De kan alle bruges til både tvb, tale og internet.

Dertil kommer to store kabelnet fra TDC/YouSee og Norlys/Stofa samt tre mobilnet – TDC, 3 og Telia/Telenor.

Hvis I er i tvivl om, hvilke net der dækker ens lokale område, er det en god idé at se på mulighederne via www.tjekditnet.dk ….

Den midtjyske energi-kæmpe Norlys vil rulle fibernet ud til 800.000 boliger og fiirmaer inden 2023. (Foto: Norlys)

 

 

 

 

 

 

https://norlys.dk/

 

https://fastspeed.dk/

 

https://www.waoo.dk/

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bruger du højre eller venstre?