Her er vandvarmernes Formel 1

Fortnite i krig med Apple og Google (opd)

(Foto: Christi Farrar / Pixabay)

(Opdateret) Det hele begyndte i torsdags, hvor Apple smed  “Fortnite” ud af App Store, fordi softwarehuset bag verdens mest populære computerspil begyndte at sælge det direkte til kunderne. Med andre ord vil Epic Games “snyde” Apple for 30 procent i kommission for at sælge “Fortnite” apps.

Epic Games har samme betalings-problem med Googles Play butik, og her forsvandt “Fortnite” også fra hylderne få timer efter Apple.

Hvad der sker med Epic Games’ aftaler med Sonys PlayStation, Microsofts Xbox, Nintendos Switch eller til Windows pc’er og Apple Macs, må vi se i de kommende dage.

Flere andre store app-producenter støtter Epic Games i sin krig mod Apple. Det er først og fremmest Spotify og Facebook, der også har apps til Instagram og WhatsApp med i spillet.

“Fortnite” spillet generer milliarder af kroner i omsætning hvert år. Softwar3ehuset bag det populære spil gider ikke længere aflevere 30 procent til Apple og Google. (Foto: Epic Games)

Epic har  opfordret nye ”Fortnite” brugere til at downloade direkte via Epic selv. Spillere får 20 procent rabat, hvis de gør det.

Der er tale om rigtigt mange penge. Alene den seneste af tre versioner- ”Fortnite Battle Royal” solgte i mere end 125 millioner eksemplarer det første år.

Mange kalder derfor ”Fortnite” for et kulturelt fænomen snarere end bare et computerspil til mobiler, pc’er og konsoller.

Gennem flere år har Epic Games ligget i slagsmål med især Apple om betalings-betingelserne.

Det er denne “køb direkte hos os” kampagne, som er faldet Apple og Google for brystet. Nu har begge smidt “Fortnite” spillet ud fra deres app-butikker. (Foto: Epic Games)

Software-huset har kaldt Apple for monopolister og føre en forretnings-politik, der slet ikke passer til det pæne og lidt alternative image, som giganten med æble-logoet gerne vil sole sig i offentligt.

Andre app-udviklere har været ude med samme rive, men ingen har tidligere turdet gå i direkte kamp mod Apple. Det ville nemlig betyde, at næsten alt salg af f.eks. spil til iPhone og iPad ville forsvinde.

I torsdags tog Epic dog en dristig chance med sit tilbud om at købe ”Fortnite” direkte. Apples svar kom prompte. ”Fortnite” forsvandt på få timer fra hylderne i App Store.

Nogle timer fulgte Google så efter ved at slette ”Fortnite” fra Play butikken, der er Googles Android svar på Apples App Store.

Epic Games har i et stykke tid siden kørt retssager mod både Apple og Google – og det er bl.a. gået ud over mobilfabrikanten OnePlus.

Epic havde nemlig lavet en speciel aftale med OnePlus om at lancere en eksklusiv 90 Hz udgave af ”Fortnite”, der skulle vise fordelene ved at købe mobiler med specielt hurtige displays som OnePlus 8 og OnePlus Nord.

Ifølge retssagen forhindrede Google denne aftale, fordi Google har nærmest monopol på Android apps. Efter sigende skal også andre mobilfabrikanter som f.eks. LG være rendt ind i lignende problemer.

Epics krig mod Apple føres på alle medieplatforme. F.eks, har Epic udsendt en fræk YouTube video, hvor man gør grin med Apples berømte ”1984” reklamefilm fra premieren på den første Macintosh computer.

Så mange spiller i dag “Fortnite” verden over. (Infografik: Statista.com)

I YouTube filmen advarer Epic om, at Apple ikke skal ende med selv af blive en af de onde diktatorer i et overvågnings-samfund som beskrevet i George Orwells ”1984” roman,.

Både de amerikanske monopol myndigheder og Margrethe Vestagers kontor for konkurrence-beskyttelse i EU har fået så mange klager over Apple, at de nu kigger App Store nærmere efter i sømmene.

Blandt de mest kendte app-huse, som har råbt vagt i gevær over for Apples forretnings-metoder, er Spotify, Facebook, Basecamp og Telegram-

Musik-giganten Spotify har været hurtigt ude med støtte til Epics krig mod især Apple. Det behøver dog ikke kun være på grund af Apples monopol-agtige forretningsmetoder. Spotify ligger også i direkte konkurrence med Apple Music….

OnePlus havde lavet en aftale med Epic Games om en særlig hurtig 90 Hz udgave af “Fortnite” til sine nye smartphones, men den faldt til jorden på grund af et veto fra Google. (Foto: OnePlus)

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Her er vandvarmernes Formel 1