Det kan betale sig at kopiere

Huawei har motor problemer

(Foto: Huawe

Trump regeringens bandlysning af Huawei får nu nok en alvorlig konsekvens for den kinesiske tele- og smartphone-gigant.

Huaweis kommende Mate 40 telefon, der lanceres til efteråret, bliver nemlig den sidste med firmaets egne Kirin processorer i.

Mate 40 udstyres med den helt nye Kirin 9000 ”motor”, som skal være både hurtigere og stærkere end USA’s konkurrerende Snapdragon 865 processorer fra Qualcomm.

Huawei advarer om, at Mate 40 kun kan produceres i et mindre antal, fordi der bliver mangel på de nye Kirin 9000.

Huaweis hidtidige chip-leverandør – TCMI på Taiwan – har nemlig opsagt samarbejdet under pres fra USA’s regering.

TSMC bruger amerikansk udstyr til at fremstille sine chips, og de må ikke sælges til Huawei efter den 15. september.

Den kommende Mate 40 toptelefon bliver den sidste med Huaweis egen Kirin processor ombord. (Foto: OnLeaks / Pricebaba

Det er den seneste konsekvens efter Trumps forbud mod at handle med Huawei. Amerikanske firmaer, som vil sælge produkter til den kinesiske fabrikant, skal nu have en særlig tilladelse fra USA’s regering – og den er svær at få i en tid, hvor USA fører en handelskrig mod Kina.

Tidligere har USA’s bandlysning også betydet, at Huaweis telefoner ikke kan bruges med Googles populære online services og heller kan køre med f.eks. Facebook, Instagram, Snapchat eller Twitter.

Huaweis topchef for forbruger-produkter – Richard Yu – indrømmede ved en erhvervs-konference i Beijing i går, at USA’s embargo begyndte at gøre rigtig ondt.

Ifølge Yu har Kina nemlig ikke selv fabrikker, der kan producere den seneste nye generation af processorer i stort antal.

TSMC – Taiwan Semiconductor Manufacturing Company – var den nærmeste, der kunne. TSCM ligger oven i købet på øen Taiwan, som Kina ikke accepterer som et selvstændigt land.

Kina forsøger at bygge egne chip-fabrikker, der er konkurrence-dygtige, men landets største – SMIC – halter to processor-generationer efter TSMC.

Huaweis topchef for consumer divisionen – Richard Yu – indrømmer, at pUSA’s krig mod firmaet begynder at gøre rigtig ondt. (Foto: Gizmochina)

Huaweis andet store problem med sine mobiltelefoner og tablets – styresystemet – har man hidtil løst ved at sælge dem med en egen variant af Android 10.

Den kan ikke køre f.eks. Google Maps, Chrome, Gmail eller YouTube, hvorfor Huawei har måttet skaffe tilsvarende apps hos andre softwarehuse,

Det har den kinesiske telegigant brugt milliarder af kroner på. Resultatet er Huaweis AppGallery, der nu er verdens tredje største app-butik efter Google Play og Apples App Store.

Meget kunne dog tyde på, at Huawei er ved at tage det næste store skridt i retning af at være så afhængig af amerikansk teknologi og software-udvikling

Siden 2018 har Huawei puslet med sit eget styresystem, der hedder Hongmeng OS i Kina og Harmony OS i resten af verden.

Harmony er egentlig ikke udviklet til mobiltelefoner, men som et system der kan forbinde mange forskellige enheder og apparater i fremtidens IoT – tingenes internet. Fra store computere, over tv til køleskabe, til elbiler og overvågnings-udstyr.

De første telefoner med Huaweis eget Hongmeng styresystem, bliver nok præsenteret til efteråret. Hongmeng kaldes for Harmony OS> uden for Kina. (Foto: Huawei)

Ifølge sædvanligvis vel-orienterede kilder i det store kinesiske sociale medie WeChat har Huawei haft meget travlt i de senere måneder med at omskrive Hongmeng OS, så det kan erstatte Android direkte på smartphones.

Huawei ventes derfor at præsentere de første mobiler med det nye styresystem ombord i løbet af det kommende efterår.

At der er noget stort på vej, bliver bekræftet af, at Huawei har søgt patent på to nye smartwatches og fitness armbånd, der tilsyneladende kører med Hongmeng alias Harmony.

Med deres firkantede design minder de to nyheder meget mere om Apple Watch end om Huaweis nuværende produkter i denne kategori.

Uret skulle egentlig først være kommet på markedet i 2021, men Huawei kan have valgt at have fremskyndet lanceringen til i år for at have spændende nyheder i en periode, hvor virksomheden føler, at den  image-mæssigt befinder sig i stærk modvind.

Forleden kunne Huawei ellers glæde sig over at blive kåret til verdens nummer ét i smartphones i første halvår af 2020.

Huawei har søgt patent på dette Apple Watch lignende ur, der kører med Harmony styresystemet. (Foto: WeChat)

Fra januar til juni solgte Huawei 105 millioner smartphones på verdensbasis – flere end både Samsung og Apple.

Denne position kan dog hurtigt gå tabt, hvis Huawei ikke kan skaffe konkurrence-dygtige processorer til sine mobiltelefoner.

I årets første seks måneder har Huawei omsat for 247 milliarder kroner (255,8 mia. yuan) alene på consumer produkter som mobiltelefoner, ure, tablets, laptops, tv-skærme, routere osv.

Dertil kommer Huaweis største forretning – nemlig udstyr til teleselskaber. Inden for dette område slås Huawei mod en anden USA-drevet boykot. Den har foreløbig sørget for, at Huawei har mistet kunder til de nye 5G net i en lang række lande….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Det kan betale sig at kopiere